Vil udvide pensionen

Det skal være muligt at få Arne-pension i fire år frem for tre, lyder et af FH's forslag til en udvidelse

Offentliggjort Sidst opdateret

Forslag til ændring af Arne-pensionen

FH foreslår at gøre Arne-pensionen mere attraktiv ved at hæve ydelsen og udvide ordningens varighed, så flere kan trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

FH ønsker at udvide Arne-pensionen med et ekstra år, således at man efter 41 år i arbejde kan gå på pension, og at de nuværende tre år udvides til fire år.

Forslaget inkluderer også en lempelse af modregningskravet for arbejdsindkomst, hvor grænsen hæves fra 51.800 kroner til 78.950 kroner årligt.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) foreslår en større ændring af retten til tidlig pension - kendt som Arne-pensionen.

Det skriver TV 2.

Større behov

Ifølge FH-formand Morten Skov Christiansen er for få på ordningen i forhold til seniorpensionen, og derfor skal den gøres mere attraktiv, så "langt flere lønmodtagere vil få et sikkerhedsnet".

- Det bliver der kun større behov for med en stigende pensionsalder. Ydelsen er i dag for lav. Der er stadig regninger, der skal betales, så der er behov for en højere ydelse, hvis ordningen skal give den nødvendige tryghed, siger Morten Skov Christiansen til TV 2.

Tre år mere

Konkret ønsker FH, at ordningen udvides med et år. Det må forstås sådan, at man efter 41 år på arbejdsmarkedet kan komme på Arne-pensionen.

Derudover vil FH også udvide ordningen, så dem der i dag har ret til tre år på Arne-pensionen kan få pensionen i fire år i stedet.

Krav lempes

Videre foreslås det, at kravet om modregning lempes, så arbejdsindkomst først modregnes ved 78.950 kroner årligt mod 51.800 kroner i dag.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bliver FH-forslagene ikke taget godt imod.

- FH’s forslag vil ikke blot trække mange tusinde medarbejdere ud af arbejdsmarkedet, men også formøble stort set hele den finanspolitiske holdbarhed, siger DA-direktør Jacob Halbraad til TV 2.

Stort slagnummer

Arne-pensionen blev politisk vedtaget i 2020 af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. 

Inden da havde den været det store slagnummer for Socialdemokratiet i valgkampen i 2019.

12.000 modtagere

I august skrev Altinget, at 12.600 personer var på Arne-pensionen, hvor forventningen ved aftalens indgåelse var 29.000 på det tidspunkt.

Modsat var tæt på 30.000 personer på seniorpensionen i august. Seniorpensionen blev vedtaget i 2019 af Venstre, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Powered by Labrador CMS