Vil tvinge alle danskere til at svare

Danskerne skal tage stilling til organdonation, før de kan få eksempelvis pas, sygesikringsbevis eller kørekort, mener De Konservative. Ekspert og flere partier er positiv

Konservative vil påbyde borgere at tage stilling til organdonation, lyder det fra politisk ordfører Mette Abildgaard.
Konservative vil påbyde borgere at tage stilling til organdonation, lyder det fra politisk ordfører Mette Abildgaard.

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Alle danskere skal tage stilling til organdonation ved at registrere deres ”ja”, ”nej” eller ”ved ikke” i Donorregistret.

Det mener Det Konservative Folkeparti, som i anledning af den årlige organdonationsdag, der markeres netop i dag den 9. oktober, nu fremsætter et beslutningsforslag om obligatorisk stillingtagen til organdonation.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Jeg har selv været registreret med et ja til organdonation, siden jeg var 18, og jeg har som politiker et klart ønske om, at så mange som muligt får sig registreret som potentielle donorer. 18 danskere døde på venteliste til et nyt organ sidste år, og 408 stod på venteliste ved årets udgang. Vi skylder dem at prøve nogle muligheder af, og det her er en metode, vi ikke har prøvet før, siger politisk ordfører Mette Abild­gaard.

Alle over over 18 skal tage stilling

Partiet lægger med forslaget op til, at alle danskere over 18 år skal tage stilling til organdonation, når de alligevel er i kontakt med myndighederne, for eksempel når de skal have eller forny kørekort, pas eller sygesikringskort.

- Tanken er, at man ikke kan få for eksempel sit sygesikringsbevis udleveret, før man har taget stilling. At det bliver en del af processen, når man anmoder om den slags fra staten, forklarer Mette Abildgaard.

Det vil stadig være muligt, som det er i dag, at registrere et ”ved ikke”.

Men gør man det, ”bør man hvert femte år få en påmindelse om, at man ikke har angivet en egentlig stillingtagen,” står der i forslaget.

Flertal er positive

I en ny holdningsundersøgelse fra Sundhedsstyrelsen svarer 84 procent af danskere over 15 år, at de har en positiv eller meget positiv holdning til organdonation.

To af tre svarer, at de har tilkendegivet deres holdning til organdonation enten ved at registrere sig i Donorregistret, ved at udfylde et donorkort, man kan have på sig, eller ved at informere pårørende om deres holdning.

Kun 26 procent af danskerne har dog registreret deres holdning i Donorregistret, og det er dette gab mellem hensigt og handling, forslaget skal snævre ind, siger Mette Abildgaard.

- Donorregistret er den måde, man officielt tager stilling, og hvor ens ønsker bliver registreret, så man er sikker på, at sundhedsvæsenet i den akutte situation kender dem. Derudover får man også taget stilling til, hvilken magt de pårørende skal have. Alle er bedre tjent med, at man får taget stilling, siger hun med henvisning til, at man i Donorregistret blandt andet kan angive, at de pårørende skal give deres accept til donation, uanset at man selv har registreret sig med et ”ja”.

Formand støtter forslag

Helle Haubro, centerleder i Dansk Center for Organdonation, støtter forslaget:

- Det er en god idé, at danskerne skal tage stilling i Organdonorregistret, hvis forslaget kan gennemføres på en måde, så danskernes positive holdning til organdonation bevares, og at man får mulighed for at tage stilling på et oplyst grundlag, siger hun.

Hun peger dog på, at det er afgørende, at man stadig kan have lov at registrere sig som uafklaret ved at svare ”ved ikke”.

- Vi ved fra undersøgelser, at en del danskere er i tvivl om deres holdning til organdonation. Vi må anerkende denne tvivl og gennemførelsen af forslaget må ikke skubbe tvivlerne i en retning, så de bliver nødt til at sige nej, siger hun, for er der registreret et ”nej” i Donorregistret, ”er døren smækket i”; de pårørende kan i det tilfælde ikke ændre et forbud.

Powered by Labrador CMS