Vælgere straffede "hullet hukommelse

Ved folketingsvalget sidste år fik eksminister Rasmus Prehn (S), som fylder 50 år 18. juni, en vælgerlussing og var tæt på ikke at blive genvalgt

Offentliggjort Sidst opdateret

Politikeren Rasmus Prehn (S) har siddet i Folketinget siden 2005, han har været både udviklingsminister og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Men Prehn, som runder 50 år 18. juni, huskes måske mest for at misbruge sit ministerkreditkort, da han var udviklingsminister.

I den forbindelse var særligt ét restaurantbesøg i 2020 opsigtsvækkende, fordi Prehn havde afleveret et bilag, hvor det fremgik, at han havde spist middag med en journalist fra Nordjyske.

Det havde Prehn bare ikke, kunne Ekstra Bladet afsløre, og det kunne den i øvrigt navngivne journalist ligeledes bekræfte.

Mange rygter

Der har efterfølgende været mange rygter om, hvem Prehn havde middag med på restauranten Undici i København. Men Prehn vil ikke afsløre, hvem det var.

- Det er pinligt. Det var dumt. Her må man mildest talt sige, at jeg har haft hovedet under armen.

Rasmus Prehn (S) skabte problemer for sig selv, da han misbrugte sit ministerkreditkort. (Arkivfoto).
Rasmus Prehn (S) skabte problemer for sig selv, da han misbrugte sit ministerkreditkort. (Arkivfoto).

- Hvad denne fejl skyldes, ved jeg ikke. Jeg ved ikke, hvor jeg havde mit hoved, da jeg skrev navnet, sagde Prehn om at have skrevet det forkerte navn under et samråd om sagen.

Langede ud efter Løkke

Bilagsrodet blev ikke gjort bedre af, at Prehn tilbage i 00'erne som kommunalordfører langede ud efter Venstres daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen, der var endt i bilagsproblemer.

Løkke burde fremlægge det hele, mente Prehn i 2008, så der ikke kunne opstå tvivl om, hvad der var foregået.

Prehn endte med at tilbagebetale middagsbeløbet, der altså i første omgang var betalt af ministeriet.

Prehns misbrug af sit ministerkreditkort fik den konsekvens, at Rigsrevisionen undersøgte ministres og ministeriers brug af kreditkort fra 2015 til 2022.

Tæt på fiasko

Den viste, at i 29 tilfælde i den periode havde ministre ikke overholdt reglerne, når de havde brugt deres statslige kreditkort.

Sagen havde - ifølge Prehn - formentlig den konsekvens, at han var tæt på ikke at opnå genvalg til Folketinget ved valget sidste år.

Prehn fik blot 62 flere personlige stemmer end kandidaten Morten Klessen (S) og klarede dermed lige akkurat cuttet.

Degraderet

I forhold til valgresultatet i 2019 gik Prehn tæt på 4000 personlige stemmer tilbage. 1899 nordjyder stemte personligt på Prehn i 2022. I 2019 stemte 5692 personer på ham.

- Det har i hvert fald ikke gavnet. Det er helt sikkert, men jeg tænker, at selv om de (sagerne, red.) ikke havde været der, så havde det også været svært, sagde han efter valget.

Blå bog: Rasmus Prehn

Navn: Rasmus Prehn.

Født: 18. juni 1973 i Høje Taastrup.

Uddannelse:

* 1999-2002: Kandidat i samfundsfag og sociologi fra Aalborg Universitet.

* 1998-1999: Sociologi på masterniveau fra University of Leeds.

* 1995-1998: Bachelor i offentlig administration fra Aalborg Universitet.

Kilde: Ritzau

Ministerposter fik Prehn ingen af efter 2022-valget. Prehn fik heller ikke en ordførerpost. Han blev dog formand for Folketingets transportudvalg.

Powered by Labrador CMS