Tusindvis af danskere ramt efter vaccine

Tallet er forventeligt, når andelen af vaccinerede borgere stiger, siger direktør i Statens Serum Institut

9253 færdigvaccinerede er blevt smittet med coronavirus
9253 færdigvaccinerede er blevt smittet med coronavirus
Offentliggjort Sidst opdateret

Siden december sidste år er der blevet fundet 9253 tilfælde, hvor folk er påvist smittet, efter at de er vaccineret anden gang.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

- Der er fundet et lavt, men stigende antal gennembrudsinfektioner. Det er som ventet, når antallet af fuldt vaccinerede personer i befolkningen stiger, siger Henrik Ullum, der er direktør i SSI, i pressemeddelelsen.

Gennembrudsinfektion dækker over, at man er blevet smittet, efter at den fulde effekt af vaccinen skulle være sat ind.

Delta-varianten er dominerende

Per 31. august er andelen af fuldt vaccinerede personer, der er blevet smittet med covid-19 0,23 procent.

Delta-varianten udgør mindst 61,4 procent af gennembrudsinfektionerne, viser SSI's tal.

- Selv om der bygges en immunitet op allerede efter den første vaccination, vil responset på vaccinen ikke være kraftigt nok eller ske tids nok til at forhindre smitte for nogle personers vedkommende.

- Data tyder dog på, at personer med gennembrudsinfektioner oftere får mildere symptomforløb end personer, der ikke er vaccineret, siger Henrik Ullum.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS