Yderfløje vil halvere genoptjeningskravet
Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF går arm i arm i kravet om at få halveret genoptjeningsret til dagpenge.
Normalt kan de ikke blive enige om ret meget. Men i spørgsmålet om dagpenge har Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti nu for alvor sat sig i samme båd.
Alle tre partier står bag et forslag fra Enhedslisten om, at genoptjeningsretten til dagpenge skal være et halvt år – mod i dag et år – frem til, at regeringens dagpengekommission til september næste år kommer med forslag til mere grundlæggende ændringer af dagpengeområdet.
Forslaget kom oprindeligt fra Dansk Folkeparti, men mandag var det Enhedslisten, der fremsatte det.
– Vi er klar til at se på, om vi skal have et helt nyt system. Vi er klar til at se på alt, og vi er klar til at støtte Enhedslistens forslag, siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.
Forbrødringen mellem yderfløjene ændrer dog ikke ved, at et flertal i Folketinget – i hvert fald indtil dagpengekommissionen har talt – fortsat står bag dagpengereformen fra 2010, som den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti strikkede sammen, og som De Radikale lagde stemmer til.
Og mens Enhedslisten står arm i arm med Dansk Folkeparti, benytter partiets arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, lejligheden til at pege fingre af især Socialdemokraterne.
– Socialdemokraterne er til tider dumstædige. Måske skulle Socialdemokraterne overveje et brud med De Radikale på dagpengeområdet. Der er et flertal nu, lad os nu bruge det, mens Dansk Folkeparti er med på det, siger han.
Socialdemokratisk enegang på dagpengeområdet ville på et splitsekund hamre en flækøkse gennem regeringssamarbejdet. Og Socialdemokraterne afviser da også forslaget.
– Det er grundlæggende et sympatisk forslag, men det er en lappeløsning, som ikke fjerner den grundlæggende usikkerhed, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo-Andersen.
Også den nye beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S), understreger, at regeringen vil afvente dagpengekommissionen.
– Det er ikke en farbar vej at tage enkeltelementer ud, siger han med henvisning til forslaget om en midlertidig halvering af genoptjeningsretten.
/ritzau/