Tre mænd frifindes for trusler i sag om Mette F.-dukke

Retten har afgjort sagen

Offentliggjort Sidst opdateret

Tre mænd, der i 2021 hængte en Mette Frederiksen-dukke op ved en demonstration i København, frifindes for trusler. Det har en enig domsmandsret ved Retten i Frederiksberg afgjort.

Dommen læses onsdag op i retten, hvor der straks udbrød jubel på tilhørerpladserne.

Det var 23. januar sidste år, at de tre mænd hængte en mannequindukke med et foto af statsministeren op på Julius Thomsens Plads. 

Det skete i forbindelse med en demonstration mod coronarestriktioner.

"Et politisk ordspil"

Om dukkens hals hang et skilt med teksten: "Hun må og skal aflives".

Da sagen var for retten i forrige uge, forklarede den 32-årige tatovør, som skrev skiltet, at det var "et politisk ordspil", der henviste til beslutningen om aflivning af mink.

En dukke forestillende Mette Frederiksen (S) hænger med et skilt om halsen med teksten: 'Hun må og skal aflives' i forbindelse med, at gruppen Men in Black afholder demonstration i København, lørdag den 23. januar 2021. (Arkivfoto)
En dukke forestillende Mette Frederiksen (S) hænger med et skilt om halsen med teksten: "Hun må og skal aflives" i forbindelse med, at gruppen Men in Black afholder demonstration i København, lørdag den 23. januar 2021. (Arkivfoto)

Ifølge specialanklager Søren Harbo fremstod dukken som hængt i en galge.

"Sagde ikke noget til dukken"

Men den 33-årige stilladsarbejder, der stod for at hænge dukken op, har forklaret, at det skyldtes, at den ikke kunne hænges i kroppen, da armene så ville falde af.

Den tredje tiltalte er en 36-årig mand. Han har forklaret, at han først så dukken til demonstrationen og stillede spørgsmål ved skiltet.

Men han blev blandt andet betrygget af, at politiet ikke sagde noget til dukken, da de mødte nogle betjente på vejen til demonstrationen.

Fakta om sagen

Da tre mænd i januar sidste år blev anholdt for afbrænding af en dukke med et foto af Mette Frederiksen (S) under en demonstration, blev de mødt med en meget alvorlig sigtelse.

Nemlig at have overtrådt paragraf 113, der handler om angreb mod regeringen, har en strafferamme på 16 år og i straffeloven står lige ved siden af bestemmelserne om terror.

Det endte dog med en mildere tiltale mod mændene, der onsdag er frifundet af Retten på Frederiksberg. De blev tiltalt efter en bestemmelse, der handler om trusler mod offentligt ansatte.

Der var rejst tiltale for, at det skal være skærpende, at truslen har baggrund i statsministerens ytringer i den offentlige debat.

Læs om paragrafferne her:

* Paragraf 119, stk. 1:

Den, som (...) offentligt (...) fremsætter trussel om vold mod nogen, hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme (...) straffes med bøde eller fængsel indtil otte år.

Ved fastsættelse af straffen skal det indgå som en skærpende omstændighed, at forholdet er begået, mens eller i umiddelbar forlængelse af, at der i området foregår grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, eller at forholdet er begået mod den pågældende i dennes fritid.

* Paragraf 81, nr. 7:

Det skal ved straffens fastsættelse i almindelighed indgå som skærpende omstændighed, at gerningen har baggrund i den forurettedes lovlige ytringer i den offentlige debat.

Kilde: Anklagemyndigheden og retsinformation.dk.
Powered by Labrador CMS