Trængte børnefamilier må undvære tøj og medicin

95 procent af trængte børnefamilier oplever trods faldende inflation ikke, at deres økonomi er blevet bedre

Fire ud af fem af økonomisk trængte børnefamilierne angiver i en undersøgelse, at deres børn inden for de seneste tre måneder har undladt at deltage i biografture, besøg på museer eller lignede, samt at være på ferie udenfor hjemmet. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Økonomisk pres på børnefamilier i Danmark

En undersøgelse fra Rambøll viser, at 95% af økonomisk trængte børnefamilier føler deres økonomiske situation er uændret eller forværret det seneste år.

60% af familierne rapporterer, at deres børn har manglet nødvendigt tøj eller fodtøj på grund af økonomiske begrænsninger inden for de seneste tre måneder.

21% af familier, hvor børn har behov for lægeordineret medicin, har ikke haft råd til at købe den.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

På trods af faldende energipriser og lavere inflation er en stor del af økonomisk trængte børnefamilier i dag fortsat pressede på økonomien.

Det fremgår af en undersøgelse, som Rambøll har foretaget for Egmonts Fondssekretariat i samarbejde med Dansk Folkehjælp.

Her sammenlignes de såkaldte basale afsavn i økonomisk pressede børnefamilier med en lignende undersøgelse fra 2022.

95 procent af familierne angiver i undersøgelsen, at deres økonomiske situation er uændret eller forværret indenfor det seneste år.

Blandt andet kniber det i flere af familierne med at have råd til fornødenheder som børnetøj, medicin og frihedsaktiviteter.

Har søgt om støtte

Undersøgelsen fra Rambøll bygger på spørgeskemaer udfyldt af 3601 familier, hvor en eller begge forældre ikke er i arbejde og/eller lever på offentlig overførselsindkomst.

Alle familierne har søgt om støtte fra Dansk Folkehjælp inden for de sidste tre år. Familierne er ikke repræsentativt udvalgte.

60 procent af familierne angiver, at deres børn inden for de seneste tre måneder har manglet nødvendigt tøj eller fodtøj grundet husstandens økonomi.

I lidt over 2000 af børnefamilierne har et eller flere børn behov for lægeordineret medicin. 21 procent af disse børnefamilier svarer, at de har måtte fravælge medicinen, fordi der ikke var råd til den.

I fire ud af fem familier har børnene de seneste tre måneder måtte undlade at deltage i biografture, besøg på museer eller lignede, samt at være på ferie eller væk hjemmefra.

Undlader at bede om ting

Heidi Sørensen, der er direktør for Egmonts Fondssekretariat, fortæller til Politiken, at børnene reagerer på økonomien ved at undlade at bede om de ting, som de ved, at der ikke er penge til.

- De skjuler familiens fattigdom ved for eksempel at trække sig fra aktiviteter, de ikke har råd til. De finder på undskyldninger for ikke at deltage eller forsøger at foreslå alternative aktiviteter, der er billigere eller gratis. De undlader at fortælle deres forældre om egne behov, siger hun til avisen.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viste i 2022, at 47.200 børn i Danmark vokser op i relativ fattigdom.

Powered by Labrador CMS