TikTok ved de gør børn afhængige

Dokumenter peger på, at det sociale medie TikTok har målt, hvornår brugerne bliver afhængige

Offentliggjort Sidst opdateret

TikToks 'vanetidspunkt'

TikTok har identificeret et 'vanetidspunkt', hvor brugere bliver afhængige efter at have set 260 videoer inden for deres første uge på platformen.

Denne indsigt anvendes til at øge engagementet på platformen, hvilket er dokumenteret i interne præsentationer brugt i et amerikansk retsopgør.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det sociale medie TikTok er vel vidende om, at det kan gøre sine primært unge brugere afhængige af mediets korte videoer.

Faktisk har TikTok selv undersøgt, hvor lang tid det tager, før brugerne bliver afhængige af den populære platform.

Brugerne rammer "vanetidspunktet", som TikTok kalder det, hvis de ser 260 videoer inden for den første uge, hvor de bruger det sociale medie.

Interne dokumenter

Det fremgår af interne dokumenter, som radiostationen Kentucky Public Radio og nyhedsbureauet AP har fået adgang til i forbindelse med et sagsanlæg mod TikTok.

Sagen er anlagt af den amerikanske delstat Kentucky, som mener, at det er skadeligt for unge at bruge mediet, og at TikTok er udformet på en måde, der gør brugerne afhængige.

Det kan lade sig gøre at se 260 videoer på mindre end 35 minutter, da videoerne på platformen er helt ned til otte sekunder lange.

TikTok lancerede i marts 2023 en funktion, der kunne begrænse brugen af mediet til 60 minutter om dagen. (Arkivfoto).

Bliver hurtigt afhængige

Dermed kan TikToks brugere hurtigt nå det punkt, hvor de ifølge det sociale medies egne undersøgelser bliver afhængige, skriver AP.

Denne viden bruger TikTok ifølge sagsanlægget til at øge brugernes engagement på platformen. Informationen om "vanetidspunktet" fremgår blandt andet af interne præsentationer, som indgår i sagsanlægget.

Oplysningerne om TikToks egen viden om brugernes afhængighed skal ses i lyset af, at det sociale medie udadtil har givet udtryk for at ville begrænse børn og unges tid på det sociale medie.

Kan let omgås

Blandt andet har TikTok lanceret en funktion, der begrænser mindreåriges tid på platformen til 60 minutter om dagen.

Eller det skulle i hvert fald være hensigten.

Men ifølge AP viser retsdokumenterne, at tidsgrænsen let kan omgås, og at funktionen primært blev lanceret af TikTok for at sende et signal om ansvarlighed til offentligheden.

Påvirker selvopfattelsen

Derudover påvirker TikTok - ifølge anklagerne - bevidst unges selvopfattelse og skønhedsidealer, da mediets algoritmer fremmer videoer, hvor smukke mennesker optræder.

En række amerikanske delstater - herunder Californien, New Jersey og New York - har ligesom Kentucky anlagt sager mod TikTok denne uge. 

Alle sagerne handler om, hvordan TikTok på forskellige måder påvirker sine brugere ved hjælp af algoritmer.

Powered by Labrador CMS