"CLAUS MED KANT"

Ti stille og kom i gang

Tak til børne- og undervisningsminister Mattias Tesfay for at ville lave nyt ordensreglement i folkeskolen. Det er pinligt - men desværre nødvendigt, fastslår tidligere chefredaktør Claus Jessen

Ordensreglerne skal strammes op i folkeskolen, mener undervisningsministeren.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har netop fremsat otte nye forslag til ordensbekendtgørelsen i folkeskolen.

Ret beset kan man kalde forslagene for et sæt ordensregler, der tjener til, at alle skal kunne være i klasselokalet og i skolegården.

Egentligt er det et gigantisk nederlag, at en minister ligefrem skal så langt ned i detaljegraden for at roen og fornuften måske atter kan genindfinde sig i folkeskolen.

Men nederlaget bør først og fremmest tilskrives de forældre, som enten ikke magter eller gider at få deres kropumulige unger til at opføre sig ordentligt.

Tyranniske elever

Forslagene lægger blandt andet op til, at der skal være plads til alle i skolen. Men der skal nu tages større hensyn end hidtil til de elever, som bliver ramt af uvorne og tyranniske elever, som ikke vil indrette sig, så alle kan være i fællesskabet.

Elever skal fremadrettet kunne beordres til at rydde op, hvis de har lavet ballade eller begået hærværk. Og hvis eleverne er helt uden for pædagogisk rækkevidde kan de blive hjemsendt.

Børneopdragelse er faktisk ikke særlig svær: Børn må aldrig tvivle på forældrenes kærlighed og evne til at beskytte dem. Der skal være faste rammer med konsekvens. Og så skal børn opdrages til, at der er forskel på at være hjemme og i det offentlige rum.

Tesfayes udspil er yderst fornuftigt - om end ikke særlig originalt. For i bund og grund handler det jo bare om, at børnene skal lære at vise hensyn og rette ind i forhold til omgivelserne.

Sådan må det nødvendigvis være, når man er mange sammen i en skole. For sådan er det faktisk også ude i samfundet, på arbejdspladsen og i det sociale liv.

Vil ikke lytte

Politifolk over hele landet kan berette om, at større børn og unge efterhånden har ufattelig svært ved at forstå, at man skal gøre, som betjentene siger. For de unge tror, at der er tale om diskussionsoplæg fra politiets side.

Det er at gøre børn en bjørnetjeneste, hvis man ikke sætter rammer for dem. For kærlige rammer er lig med tryghed.

Det forventede hyleri fra pædagoger og forskere i børn og skoler har da også indfundet sig.  Børns Vilkår kalder ligefrem Mattias Tesfayes  udspil for 'forældet pædagogik.' 

Det er måske på tide, at organisationen begynder at kalibrere dette vrøvl ind i en nutidig version af virkeligheden.

For indtil nu har mange års manglende rammer og blødsødne pædagogik ikke ligefrem skabt rolige og tålelige forhold for de elever i skolen, som vil det sunde fællesskab og lære noget.

Nærmest tværtimod.

Drak sig i hegnet

Forleden blev 12 elever fra Køge Handelsskole sendt hjem før tid fra en ekspedition til Skotland. Eleverne havde drukket sig vind og skæve på trods af, at det på forhånd var blevet understreget, at der ikke måtte nydes alkohol på turen.

Hjemturen må eleverne nu selv betale.

Man skulle så tro, at eleverne ville blive modtaget af flove og slukørede forældre. 

Det var på ingen måde tilfældet. En af forældrene er derimod dybt fortørnet over, at skolen ikke betaler for hjemrejsen. 

For udlands-udflugten var jo arrangeret af skolen og er derfor også skolens ansvar, mener en forurettet far.

På den baggrund kunne man egentligt godt ønske, at Mattias Tesfaye også indfører et forpligtende ordensreglement for de forældre, der har skolesøgende børn i alle aldre.

Der er åbenbart behov for det.

Powered by Labrador CMS