Sylter indsats mod menneskehandel

Afsløring af, hvordan den danske indsats mod menneskehandel er blevet syltet, får eksperter til at advare

Huset på Sorøvej i Stenlille, hvor menneskesmuglere gemte nogle af de fattige rumænere som var blevet udsat for menneskehandlere i Operation Hvepsebo-sagen
Huset på Sorøvej i Stenlille, hvor menneskesmuglere gemte nogle af de fattige rumænere som var blevet udsat for menneskehandlere i Operation Hvepsebo-sagen
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

Det går stik imod anbefalingerne, at dansk politi ikke længere prioriterer at have en specialiseret enhed til at efterforske menneskehandel.

Sådan lyder det fra flere udenlandske aktører, der specialiserer sig i indsatsen mod udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft.

Som Fagbladet 3F har kunnet fortælle, er der efter politireformen ikke nogle medarbejdere, der arbejder dedikeret med menneskehandel i politiets nye “FBI”, superenheden National Center for Særlig Kriminalitet (NSK).

Tidligere sad der tre medarbejdere med flere års erfaring i Rigspolitiets nu nedlagte efterforskningscenter (NEC).

Vigtigt med specialenhed

I Stockholm sidder Edi Mujaj som seniorrådgiver i Østersørådets task force imod menneskehandel.

En af hans første anbefalinger i bekæmpelsen af menneskehandel er netop at sikre sig en specialiseret enhed i politiet – og gerne med en øremærket finansiering.

- Vi har set eksempler på, at efterforskning af menneskehandel bliver sat sammen med generel efterforskning af organiseret kriminalitet, og så ender det med at forsvinde i mængden, siger han. Konsekvensen er, at man ender med at straffe ofre for eksempelvis ulovligt arbejde i stedet for at hjælpe dem og optrevle det kriminelle netværk bag, siger han.

126 gange så mange

Det er blandt andet Belgien, danske politikere har set mod i udformningen af et nyt lovforslag, der skal få flere bagmænd dømt.

Hvor én bagmænd blev dømt i 2018 i Danmark, er 126 blevet dømt i Belgien.

- Hvis du fjerner specialiserede medarbejdere, kan du ikke være overrasket, når du ikke ser nogen sager, siger hun.

"Bliver nedprioriteret"

I Danmark har migrationsforsker Sine Plambech fra Dansk Institut for International Studier (DIIS) tidligere fulgt dansk politis arbejde med menneskehandel tæt, blandt andet dengang Københavns Politi have en specifik Kvindehandelsgruppe. Den blev nedlagt for flere år siden.

- Det her viser igen, at området bliver nedprioriteret, og at der ikke tages højde for, hvor specialiseret en viden det kræver at efterforske menneskehandel, siger hun.

Behandles tirsdag

Den ny lov om menneskeudnyttelse bliver andenbehandlet i Folketinget i morgen, tirsdag, og forventes vedtaget i næste uge.

Målet med den ny politireform er at slanke Rigspolitiet og styrke politikredsene. Derfor er det også Rigspolitiets hensigt, at en politikreds fremover skal varetage de funktioner, som de specialiserede medarbejdere i Rigspolitiet tidligere stod for – det gælder blandt andet koordinering af særlige aktionsdage i samarbejde med Europol og deltagelse i den danske myndighedsgruppe mod menneskehandel.

Danmark får kritik

Fire måneder efter politireformen trådte i kraft, er det dog endnu ikke besluttet, hvilken politikreds der skal have opgaven.

I lyset af ukrainske flygtninges sårbarhed over for menneskehandel har Syd- og Sønderjyllands Politi midlertidigt fået opgaven, oplyser Rigspolitiet til Fagbladet 3F.

Danmark har flere gange modtaget international kritik for ikke at få nok bagmænd dømt.

Danmarks indsats bliver bedømt lavere end lande, som vi normalt bliver sammenlignet med – for eksempel Sverige, Norge og Finland.

Powered by Labrador CMS