Sygeplejesker frygter katastrofe
80 sygeplejersker og kolleger advarer Region Hovedstaden om de konsekvenser, de frygter, at deling af vagtarbejdet vil få for ansatte og patienter. Bekymringen gør indtryk, lyder det fra regionen
Citathistorie: Sundhedsmonitor
50 sygeplejersker og tværfaglige kolleger fra ambulatoriet på Psykiatrisk Center Amager og 30 ambulatorieansatte på Psykiatrisk Center Glostrup er dybt bekymrede for, hvilke konsekvenser regionens forslag til deling af vagtarbejdet vil få for både patienter og ansatte. Derfor har de sendt bekymringsbreve til politikere og direktionen i Region Hovedstaden.
Det skriver Sundhedsmonitor.
Ikke utilfredshed
- Vores bekymringer er først og fremmest for vores patienter, men også for vores kollegaers og eget helbred, lyder det i indledningen til brevet fra Psykiatrisk Center Amager.
- Dette er ikke blot et forsøg på at udtrykke vores utilfredshed, det er vores forsøg på at afværge en katastrofe for sundhedsvæsenet og for vores patienter, slutter brevet fra de ansatte på Psykiatrisk Center Glostrup.
Frygter konsekvenser
I de to breve, som Sundhedsmonitor er i besiddelse af, udtrykker sygeplejersker ansat i ambulatorierne og deres tværfaglige kolleger bekymring for konsekvenserne af, at ambulatoriesygeplejersker skal indgå i vagtplanen på de psykiatriske sengeafsnit som led i regionens forslag ’Sammen om vagtarbejde’.
I udspillet fra regionen lægges der op til, at plejepersonale ansat i almindelig dagtid fremover skal tage del i aften-, natte- og weekendvagterne på regionens sengeafsnit for at mindske belastningen på plejepersonale ansat på sengeafsnittene.
Bekymringen gør indtryk
De to bekymringsbreve bliver imødeset som et »vigtigt indspark« i debatten om den fremtidige fordeling af vagtarbejdet, lyder det fra formanden for Udvalget for Fastholdelse og Rekruttering i Region Hovedstaden, Susanne Due Kristensen (S).
- Det gør selvfølgelig et indtryk med de bekymringer fra hverdagen i klinikken, som de giver udtryk for, siger hun til Sundhedsmonitor og understreger, at også sygeplejersker på de psykiatriske sengeafsnit er hårdt spændt for.
I begge breve lægges der særligt vægt på en bekymring for, at deling af vagtarbejdet vil gå ud over kontinuiteten i patientforløbene i de psykiatriske ambulatorier.
Vigtig at prioritere
I brevet fra de ansatte på Psykiatrisk Center Glostrups ambulante tilbud Opus nævner medarbejderne erfaringerne fra den tragiske hændelse i shoppingcenteret Field’s.
- Ved at pålægge sygeplejersker i Opus (ambulant psykiatrisk tilbud, red.) – og på de ambulante områder generelt – at tage vagter på sengeafsnittene, risikerer vi at underminere kontinuiteten i arbejdet. En kontinuitet som gang på gang – senest i taskforce-gruppen fra Field’s-sagen – er påvist yderst vigtig at prioritere.
Skal tilpasses
Sidste sommer dræbte en 22-årig mand tre og sårede 11, da han åbnede ild mod tilfældige i shoppingcenteret Field’s. Kort inden hændelsen modtog han behandling på Psykiatrisk Center Amager, som siden har modtaget kritik for forløbet, hvor den unge mand i løbet af seks måneder var tilknyttet mange forskellige behandlere og formentlig er blevet fejldiagnosticeret og underbehandlet.
De 50 medarbejdere på Psykiatrisk Center Amager nævner i deres brev, at det seneste år har været »præget af tragiske hændelser,« som har været med til at lægge et yderligere pres på sygeplejerskerne.
Allerede i dag er der ventetid på at få en fast kontaktperson på Psykiatrisk Center Amager, fordi der mangler ansatte, lyder det i brevet.
Vil forringe kvaliteten
- Med udmeldingen om ’Sammen om vagtarbejde’ kan vi ikke andet end at tænke, at det kommer til at forringe kvaliteten af behandlingen, patientsikkerheden og fagligheden yderligere, og det vil blive svært for os at stå inde for, lyder det bl.a. i brevet fra de ansatte på Psykiatrisk Center Amager, som er underskrevet af 25 sygeplejersker og 25 tværfaglige kolleger.
Ifølge formand for Udvalget for Fastholdelse og Rekruttering i Region Hovedstaden Susanne Due Kristensen (S) skal medarbejdernes udtrykte bekymring tages med i det videre arbejde.
- Jeg kan ikke sige, hvad der er rigtigt for det enkelte afsnit. Det skal ledelse og medarbejdere sammen finde ud af lokalt.
Vil ikke skræmme
- Men jeg kan sige, at ingen er interesserede i at skræmme medarbejdere væk, og der er heller ingen, der er interesserede i at lave dårlige patientforløb. Så man er nødt til at kigge på, hvad der giver mening på det enkelte afsnit, siger hun og understreger, at regionen samtidig lytter til sygeplejersker ansat på sengeafsnit, som føler sig hårdt spændt for af weekend-, aften- og nattevagter.
- Det overordnede udgangspunkt er, at de arbejdsvilkår, vi tilbyder medarbejderne, er nogenlunde ens, og at vi prøver at aflaste det vagtbærende personale lidt mere, så de også har lyst til at blive i regionen, siger Susanne Due Kristensen.