- Sygehuse bløder personale og penge
Ifølge en professor i sundhedsøkonomi kan det få store konsekvenser
Citathistorie: TV2Lorry
- De offentlige sygehuse bløder personale og penge.
Sådan beskriver Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, situationen på de danske hospitaler.
Baggrunden skal findes i, at der bliver brugt flere og flere penge på at få foretaget operationer på privathospitaler for at nedbringe lange ventelister.
I 2022 forventer Region Midtjylland at bruge mellem 260 og 290 millioner kroner på privathospitaler. I 2018 var tallet på 110 millioner kroner.
Store konsekvenser
Ifølge Jes Søgaard kan det have store konsekvenser at bruge privathospitaler så ofte.
- Den faglige bekymring er, at det kun er de lettere operationer, der kan henføres. De mere komplicerede operationer kan de private ikke tage. Og det betyder, at det er de 'tungeste' patienter, der venter længst. Det er et princip, der går imod alt faglig prioritering, siger han.
Professoren mener, at det bliver til en negativ spiral, hvis man bliver ved med at søge hjælp hos de privathospitaler.
- En gang imellem skal patienterne på ventelisterne til ekstra kontroller, mens de venter på at blive opereret, og det belaster systemet yderligere. Det bliver skruen uden ende, siger Jes Søgaard.
I 2018 var Danmarks sundhedssystem rangeret som et af de bedste i verden, men siden har både coronakrisen og personaleflugt sat sine spor.
Jes Søgaard sammenligner situationen på de offentlige hospitaler med en blødende patient.
- Det første halve år skal gå med at stoppe blødningen med personaleflugten. Og det skal gerne stoppes i 2023, siger han.
Nødt til at stoppe blødningen
Han mener, at der er flere konkrete tiltag, man kan kigge på, men at særlig et punkt ville være effektivt.
- Den måde, du stopper blødningen på, er ved at give mere i løn til sygeplejersker, sosu-medhjælpere og jordemødre. Det er dyrt, men vi er nødt til at stoppe blødningen, og lige nu koster det meget at give penge til privathospitaler, vikarbureau og overarbejdsbetaling. De penge er dårligt givet ud.
Jes Søgaard mener helt konkret, at en lønforhøjelse på mellem 2- og 5000 kroner i måneden til de førnævnte personalegrupper ville kunne vende den negative spiral.