Sygdom boomer: Snart er 800.000 danskere ramt
Gigt er en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark, men Gigtforeningen savner fokus på forebyggelse
755.000 danskere har fået stillet diagnosen gigt, og inden for få år rammer antallet 800.000.
Det viser en fremskrivning, som Gigtforeningen har lavet på baggrund af tal fra Statens Institut for Folkesundhed og Danmarks Statistik.
Direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind savner mere opmærksomhed om gigtsygdomme, som forringer livskvaliteten for rigtig mange danskere.
- Samfundet står over for en gigtbombe, som vi kalder det. Der er mange flere, som får gigtsygdomme.
- Vi mener, der bør sættes meget mere ind med forebyggelse, sådan som man også gør med sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes, siger hun.
En af de mest udbredte
Gigt er en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark.
Der findes flere end 200 diagnoser inden for gigtområdet, og nogle af de mest udbredte er rygsygdom, slidgigt, urinsyregigt og leddegigt.
Men modsat andre store folkesygdomme er der ifølge Gigtforeningens direktør ingen handlingsplan for gigtsygdomme.
- Det største problem er, at man ikke har taget muskel- og skeletsygdomme alvorligt. I Danmark har vi haft fokus på sygdomme, hvor det handler om liv eller død.
- Det betyder tabte gode leveår, og det betyder mennesker, der lever med ringe livskvalitet, fordi de har indskrænket deres funktioner og har store smerter, siger hun.
Er dyrt
Gigtramte koster ifølge Mette Bryde Lind samfundet dyrt, fordi sygdommen udvikler sig.
Mange ender med at blive invalideret, fordi der ikke gribes ind med en forebyggende indsats, mener hun.
- Det burde være sådan, at hvis man får smerter i sit knæ, så burde man ved sin egen læge kunne få en henvisning i kommunen til en superviseret træning.
- Men der er slet ikke nogen forebyggelse i dag. Hvis vi havde det, ville mange kunne udsætte eller undgå operation, siger Mette Bryde Lind.
Politikerne må på banen
Mette Bryde Lind mener, at folketingspolitikerne må på banen med en handlingsplan for gigtområdet, hellere i dag end i morgen.
- Det er lidt ligesom psykiatrien, der har haltet i mange år. Det har taget rigtig mange år, før vi fik lavet en psykiatriplan. Vi står i den samme situation på gigtområdet, siger hun.