'Sukker-manden' fylder år

Han blev kendt i pressen som Mr. Sugar efter 20 år som sukkerboss. Siden fik han modvind som DSB-formand. Mogens Granborg fylder 75 år mandag den 22. august

Offentliggjort Sidst opdateret

Han har en lang erhvervskarriere bag sig i nogle af Danmarks mest kendte virksomheder. Han blev i pressen kendt som Mr. Sugar efter 20 år i spidsen for Danisco Sugar, men fik siden en hård medfart som formand for DSB.

Nu bruger tidligere administrerende direktør Mogens Granborg, der mandag den 22. august fylder 75 år, en del af sin tid på at dele ud af sine erfaringer fra toppen af dansk erhvervsliv.

Fusionerede fabrikker

Han er mentor for nye virksomheder i tænketanken ATV – Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Erfaringer har han mange af. Granborg fik som uddannet civilingeniør job i FDB (nu Coop) i 1972. Siden kom han til Incentive og Carlsberg, inden han blev direktør i De Danske Sukkerfabrikker.

I 1989 indgik sukkerfabrikkerne i en fusion med De Danske Spritfabrikker og blev til Danisco.

Mogens Granborg tog hul på 20 år som koncerndirektør i Danisco med ansvar for sukkerdivisionen, som voksede i hans tid.

Voksede voldsomt

- Jeg fik lov til at købe sukkerfabrikker i Finland, Litauen og Tyskland. Virksomheden gik fra at have en sukkeromsætning på to milliarder kroner, da jeg kom, til 7-8 milliarder kroner, har han fortalt i et interview med Jyllands-Posten i 2017.

Nogle af erfaringerne har også været dyre for erhvervsmanden, som havde sin sag for som formand i det gang på gang kriseramte DSB.

Forsinkede togene

I foråret 2011 røg han ud i et stormvejr efter en sag om økonomisk rod med datterselskabet DSBFirst og en efterfølgende fyring af DSB's daværende direktør, Søren Eriksen, som blev kritiseret for at være politisk motiveret.

Også de forsinkede IC4-tog optog meget af formandens tid.

Mange poster

Kort efter mediestormen i 2011 trak Granborg sig som bestyrelsesformand for DSB af helbredsmæssige årsager. Det var en for hård belastning at være i pressens søgelys flere gange om ugen, har han fortalt.

Posten havde han haft siden 2002, da trafikminister Flemming Hansen (K) hentede ham ind for at få en "stærk erhvervsmæssig profil i statens virksomheder".

Mogens Granborg har også været bestyrelsesformand for Dyrup og Monberg & Thorsen og haft en række tillidshverv, blandt andet i Dansk Industri.

Tidligere administrerende direktør Mogens Granborg fylder 75 år mandag den 22. august. (Arkivfoto).
Tidligere administrerende direktør Mogens Granborg fylder 75 år mandag den 22. august. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS