Stadig flere kan ikke betale huslejen

Hen over sommeren har flere end normalt fået problemer med at betale huslejen, lyder det fra almene boligforeninger. De frygter, at det her bare er begyndelsen

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

Normalt kommer omkring 60 beboere hver måned så langt bagud med huslejen, at de modtager en såkaldt ophævelse af lejemålet hos Boligkontoret Danmark.

Men for tredje måned i træk er det tal nu steget med 50 procent.

De sidste tre måneder har omkring 90 beboere modtaget en ophævelse af lejemålet, oplyser Boligkontoret Danmark, der administrerer 30.000 almene lejeboliger fordelt rundt om i landet.

Det betyder, at udlejer kan smide lejeren ud uden at skulle overholde en opsigelsesfrist.

Stigende forbrugspriser

Det er de stigende forbrugerpriser, der er synderen, siger Katja Giebel, chef for de boligsociale indsatser hos Boligkontoret Danmark.

- Folk er simpelthen på halen. Hvis der i forvejen ikke er meget luft i budgettet, så falder folk omkuld økonomisk, når de oplever de her store prisstigninger på almindelige varer som mælk og rugbrød. Hvis du får en ekstra elregning på 4-5.000 kroner, hvordan skal du så fylde køleskabet op, siger Katja Giebel.

Også hos Domea.dk, der er administrations- og rådgivningsvirksomhed for omkring 80.000 almene boliger, har man det sidste halve år oplevet en stigning i antallet af ophævelser.

- Den er ikke stor, men den er der, oplyser Katja Adelhøj Lindblad-Clausen, der er chef for de bæredygtige indsatser hos Domea.dk.

Stigende henvendelser

Samtidigt oplever Domea.dk en stigning i antallet af henvendelser fra lejere, der bakser med økonomien.

I foråret lå tallet på 60-65 henvendelser om måneden. Lige nu får Domea.dk omkring 100 henvendelser om måneden, der alle bunder i økonomi, oplyser Katja Adelhøj Lindblad-Clausen.

- Det, der er nyt, er, at de stigende priser rammer alle, uanset baggrund. Det er ikke kun de allermest udsatte og sårbare, det går ud over. Det rammer også i højere grad folk, der er i arbejde, og som nu har brug for hjælp, siger Katja Adelhøj Lindblad-Clausen.

Massiv social indsats

Både Boligkontoret Danmark og Domea laver massive sociale indsatser, der i høj grad forhindrer, at en ophævelse af lejemålet ender i, at beboeren sættes på gaden.

For når ophævelsen er sendt af sted, tages der nemlig direkte kontakt til beboeren, der ikke kan betale husleje. Og så er fokus på løsninger.

En løsning kan være en afdragsordning, en gennemgang af budgettet, en ansøgning til kommunen om boligstøtte – eller rådgivning om at flytte til noget billigere.

- Vi prøver at yde al den rådgivning og hjælp, som er muligt inden for lovgivningens rammer. Vi prøver så at sige at trylle nogle penge frem, siger Katja Giebel fra Boligkontoret Danmark.

Kradser blot i overfladen

Også Domea.dk kan se en tydelig effekt af indsatsen, der forhindrer, at folk sættes på gaden. Men bekymringen er, at man lige nu blot kradser i overfladen.

- Jeg er bekymret for, om de her beboere kan få pengene til at slå til på den lange bane. Der er huslejen bare super essentiel for at kunne klare andre ting i livet, siger Katja Adelhøj Lindblad-Clausen, chef for de bæredygtige indsatser.

- Hvis det her bare er første bølge, så skaffer man måske nogle penge til den første ekstraregning. Men hvad så med næste bølge og den næste ekstraregning? Det er jo ikke kun varmeregningen og elregningen der stiger, det er også det helt basale indkøb i supermarkedet, der stiger, siger Katja Adelhøj Lindblad-Clausen.

Når nye højder

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at prisstigningerne nåede nye højder i august.

Her var priserne 8,9 procent højere end i august i 2021. Ikke siden januar 1983 er priserne steget så meget på et år.

Powered by Labrador CMS