Smukt fænomen ramte Danmark

Helt usædvanligt at se det i landet

Offentliggjort Sidst opdateret

Natten til mandag har det været muligt at se nordlys fra flere steder i landet.

Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Det er usædvanligt at se nordlys over Danmark. Det sker måske et par gange om året, siger Marielle Fournier, vagthavende meteorolog hos DMI.

Tydeligt flere steder

DMI har selv dokumenteret fænomenet med billeder, som er taget i nærheden af den midtjyske by Bording.

Men det har også været muligt at se det fra eksempelvis Nordjylland, Fyn og Sjælland.

Nordlys er et fænomen, der opstår, ved at ladede brintioner og heliumioner kommer ind i Jordens magnetfelt. Partiklerne frigives i forbindelse med soludbrud - eller eksplosioner i solens atmosfære - som finder sted med jævne mellemrum.

Sker flere gange om året

I 100-300 kilometers højde bliver ionerne bremset og rammer ilt- og brintatomer. Hermed opstår lyset.

Selv om fænomenet viser sig flere gange om året, er det ikke altid til at se fra dansk jord. Det kræver nemlig mørke nætter og en skyfri himmel.

Her ses nordlyset skinde igennem i Hornbæk.
Her ses nordlyset skinde igennem i Hornbæk.

Her kommer nordlys fra

Sydlys (latin aurora australis) og nordlys (latin aurora borealis) kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (aurora polaris).

Partiklerne afbøjes af jordens magnetfelt og spiralerer frem og tilbage mellem jordens magnetiske syd- og nordpol. Med tiden taber de kinetisk energi bl.a. ved at anslå atmosfærens atomer. Når atmosfærens atomer afgiver energien igen ved emission udsender de stråling, bl.a. i form af synligt lys.

Polarlys er et resultat af emissioner af fotoner i jordens øvre atmosfære i omkring 80 km højde, fra ioniserede nitrogen atomer som genindfanger en elektron, og oxygen og nitrogen atomer, der returnerer fra en exciteret tilstand til grundtilstanden. Atomerne ioniseres eller exciteres ved sammenstød med solvindpartikler som kanaliseres ned i atmosfæren langs feltlinjerne fra jordens magnetfelt.

Oxygen emissioner: Grøn eller brun-rød afhængigt af energien af de udsendte fotoner.

Nitrogen emissioner: Blå eller røde. Blå hvis atomet indfanger en elektron efter at have været ioniseret, rød hvis atomet returnerer fra en exciteret tilstand til grundtilstanden.

Solvinden danner også polarlys på andre planeter med et magnetfelt som Jupiter og Saturn.

Kilde: Wikipedia.

Powered by Labrador CMS