Slut forbudt i 2025

En lang række lovændringer træder i kraft ved årsskiftet

Offentliggjort Sidst opdateret

Flyafgift og færre koprutter er blandt lovændringer, der træder i kraft 1. januar 2025.

Det er også her, de nye flag-regler indføres.

Og ledige skal samle skrald og gøre rent for deres offentlige ydelser i 2025.

Herunder gennemgår vi en række af de nye love og regler, du skal forholde dig til i det nye år.

Ledige skal samle skrald og gøre rent

Fra 1. januar træder en ny 37-timers arbejdspligt i kontanthjælpssystemet i kraft. 

Arbejdspligten betyder, at man som udgangspunkt skal gøre en indsats 37 timer om ugen, hvis man ikke lever op til to krav om tidligere beskæftigelse og ophold i Danmark. I første omgang omfatter arbejdspligten modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse - tidligere kaldet integrationsydelse. 

Det bliver fra 1. januar som udgangspunkt forbudt at flage med andre landes nationale flag i flagstænger i Danmark. Man vil dog fortsat kunne se det tyske og norske flag i flagstængerne, for de er blandt de lande, der er undtaget fra loven.

Fra 1. juli omfattes også kontanthjælpsmodtagere, der samtidig sættes ned til kontanthjælpens mindstebeløb.

Håndværkerfradraget vender tilbage

Der er godt nyt til boligejere, der gerne vil renovere deres hjem. 

Med finansloven for 2025 vender det såkaldte håndværkerfradrag nemlig tilbage, så hver person i en husstand kan trække 8600 kroner fra i skat om året for arbejdsløn. 

Fradraget der har været meget anvendt af danskerne, har fokus på grønne renoveringer i boligen.

Tolkeordning udgår til køreprøver

Fra 1. januar 2025 kan elever gå til køreprøve på fem sprog: dansk, engelsk, færøsk, grønlandsk og tysk. 

De nye regler betyder dermed også, at eleverne ikke længere kan tage en teoretisk eller praktisk prøve med tolk.

Alkoholgrænse for 16-åriges køb sættes ned

Som en del af en politisk forebyggelsesplan fra 2023 skærpes kravene til erhvervsdrivende inden for alkohol, nikotin og tobak. 

Fra 1. januar 2025 vil Sikkerhedsstyrelsen for eksempel indstille til højere bøder ved overtrædelser i forbindelse med ulovligt salg af alkohol, tobaks- og nikotinprodukter til mindreårige. 

Fra 1. april falder alkoholgrænsen for 16-17-årige fra 16,5 procent til 6 procent, og i nattelivszoner udpeget af politiet bliver det forbudt at sælge alkohol til personer under 18 år efter klokken 22.00.

Regler for at fjerne asbest strammes

Nedrivning af asbest må fra 1. januar 2025 kun udføres af autoriserede virksomheder. Autorisation søger man som virksomhed hos Sikkerhedsstyrelsen. 

Ændringen foretages for at forhindre, at flere bliver syge af asbest. 

Autorisationsordningen vil også betyde, at private i fremtiden ikke selv må nedrive asbestholdigt materiale, medmindre der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter.

Bliver dyrere at flyve

Indfasning af en flyafgift, som ifølge regeringen, SF og Enhedslisten skal gøre luftfarten mere grøn, begynder 1. januar. 

Afgiften er - som titlen antyder - en afgift på hver billet om bord på fly. I 2025 vil den være på gennemsnitligt 70 kroner per billet. I 2030, når den er fuldt indfaset, vil afgiften være på 100 kroner. 

Den skal indfases over en femårig periode, og der bliver forskel på, hvor meget dyrere en rejse bliver, alt efter hvor langt man skal væk. Statens indtægter fra afgiften forventes at blive på cirka 1,2 milliarder kroner i 2030. 

En del af pengene skal bruges på grøn omstilling i indenrigsluftfarten. En anden del skal bruges på at øge ældrechecken.

Ældrechecken øges

Ældrechecken forhøjes permanent med op til 5000 kroner årligt til folkepensionister med de laveste indtægter. 

Det drejer sig om cirka 300.000 pensionister. 

Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2025, og pengene bliver udbetalt i slutningen af januar. 

Ældrecheck er et engangsbeløb, der udbetales én gang om året til de folkepensionister, som er berettigede. I 2024 udgjorde ydelsen maksimalt 19.900 kroner. Med den besluttede forhøjelse udgør den samlede ældrecheck maksimalt 25.700 kroner i 2025.

Køer skal prutte mindre.

En politisk aftale har fastlagt, at der skal ske en gennemsnitlig metanreduktion fra køers fordøjelse på otte procent fra 2025. 

Som landmand kan man vælge at bruge fodertilsætningsstoffet Bovaer og få tilskud til midlet fra 1. januar. Bovaer indeholder stoffet 3-NOP, som hæmmer de enzymer i køernes mave, der udleder metan. 

Bovaer blev godkendt til brug i EU i april 2022, og grundlaget for godkendelsen er en risikovurdering foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Men kritikere mener, at effekten på dyrenes velbefindende ikke er belyst tilstrækkeligt.

Tag stilling til organdonation

Der er mangel på organer til alvorligt syge patienter, så for at tilskynde flere til at tage stilling til organdonation har Folketinget vedtaget en lov, som betyder, at alle over 18 år bliver registreret som potentielle organdonorer fra 1. juni 2025. 

Som borger skal man aktivt bekræfte registreringen på sundhed.dk. 

Hvis man ikke har bekræftet sin stillingtagen, vil ens pårørende blive spurgt om muligheden for organdonation.

En lang række flag forbydes

Fra 1. januar 2025 vil det være forbudt at flage med udenlandske flag. 

En række lande er dog undtaget fra forbuddet, nemlig Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge, Sverige, Tyskland og Ukraine. 

Flag der repræsenterer internationale eller regionale sammenslutninger, bliver heller ikke forbudt. 

Justitsministeren vil derudover i ekstraordinære situationer kunne lave undtagelser, sådan som det for eksempel er sket med det ukrainske flag. 

Lovarbejdet er sket efter en dom fra Højesteret i 2023 i en sag om flagning med det amerikanske flag, hvor domstolen fandt, at det daværende forbud ikke havde den fornødne hjemmel.

Tunge lastbiler skal betale

Fra 1. januar 2025 skal der betales vejafgift af lastbiler, efter hvor langt de kører i Danmark, og hvor meget CO2 de udleder. 

Det gælder lastbiler på 12 ton og derover. 

Det er regeringens intention, at vejafgiften fra 1. januar 2027 skal gælde for lastbiler på 3,5 ton og derover også.

Nye regler sikrer børn af rugemødre.

Et bredt politisk flertal blev tidligere på året enige om at lave reglerne om, så børn født af rugemødre i udlandet fremover hurtigere får en juridisk tilknytning til begge deres forældre. 

I dag er det kun barnets biologiske far, der automatisk får tildelt forældreskabet. 

Barselsloven ændres også, så forældre, der får børn ved surrogataftaler, får ret til fravær og barselsdagpenge fra barnets fødsel. 

Reglerne træder i kraft 1. januar 2025. 

Skal reglerne være gældende for et par, der benytter sig af en rugemor, er det et krav, at minimum en af dem er en biologisk forælder. 

Derudover skal der være en skriftlig erklæring fra rugemoren om, at hun afsiger sit forældreskab.

Powered by Labrador CMS