Skatteministeriet erkender fejl
I årtier er statslige milliardfonde fra udlandet sluppet for at betale skat i Danmark. Nu erkender Skatteministeriet, at fondene kan beskattes, og regeringen lægger op til at ændre reglerne
Citathistorie: Dagbladet Information
I al ubemærkethed har Skatteministeriet i et folketingssvar fra marts i år erkendt en alvorlig fejl.
Det er forkert, når ministeriet tidligere har vurderet, at det ikke kunne lade sig gøre at opkræve udbytteskat fra statslige udenlandske fonde, det skriver Dagbladet Information.
De såkaldte Sovereign Wealth Funds er aldrig blevet opkrævet udbytteskat, men efter at Skatteministeriet er blevet opmærksom på den fejlagtige vurdering, åbner regeringen nu for at ændre reglerne.
Forkert vurdering
Tidligere har vurderingen fra Skatteministeriet været, at det ville være i strid med både principperne i dobbeltbeskatningsaftaler og EU-retten at beskatte fondene.
Det fremgår blandt andet af et folketingssvar fra ministeriet fra november sidste år.
Men efter en byge af yderligere spørgsmål fra Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, har Skatteministeriet måttet anlægge en ny fortolkning.
Ikke i strid med regler
Ifølge ministeriet er det nemlig alligevel ikke i strid med internationale regler at beskatte statslige fonde i f.eks. Qatar, Saudi-Arabien eller Norge.
Den norske oliefond er verdens største statslige kapitalforvalter og ejer aktiver for over 11.700 milliarder norske kroner investeret over hele kloden hvoraf 104,8 milliarder norske kroner er placeret i aktier i danske selskaber.
Skal bidrage på fair vis
- Alle skal bidrage på fair vis til vores fælles velfærdssamfund. Det gælder også de såkaldte Sovereign Wealth Funds, der aldrig før er blevet beskattet i Danmark, udtaler skatteminister Jeppe Bruus i et skriftligt svar.
- På den baggrund har vi i Skatteministeriet igangsat et arbejde, hvor vores eksperter ser på, hvordan de statslige fonde kan beskattes på bedst mulig vis. Det er ikke uden udfordringer, men jeg forventer at vi kan få det med i arbejdet med en ny udbyttemodel.
Bakkes op af juraprofessor
Den nye fortolkning bakkes op af Anders Nørgaard Laursen, juraprofessor på Aarhus Universitet med speciale i international skatteret.
- Jeg vil godt støtte Skatteministeriets fortolkning. Jeg tror ikke, der er noget, der forhindrer, at man gør det i intern dansk ret. Og hvis man kan gøre det der, så tror jeg heller ikke, der er noget i vores dobbeltbeskatningsoverenskomster, der forhindrer det, siger han.