Skal du fejre sankthans? Så pas på
Rigshospitalet advarer de danskere - særligt børnefamilier - som skal fejre sankthans omkring et bål onsdag. Man skal passe på, at børnene ikke kommer til skade
Mange hygger sig omkring bålet sankthansaften. Men for nogen tager aftenen en alvorlig drejning.
Hvert år er der nemlig personer, som kommer til skade, når de smider brandbare væsker på bålet.
"Som regel er det en voksen, der kaster væsken, men de værste skader opstår, hvis der er børn tæt på. Børn er ikke så høje, så de er tættere på ilden og bliver typisk forbrændt på ansigtet og overkroppen ved grillskader og på fødder og ben, når der er tale om bål," advarer Rikke Holmgaard, der er overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, i en pressemeddelelse.
Væsken kan eksplodere
Uheldene skyldes ofte, at voksne glemmer at dampe fra brandbare væsker som benzin er lige så brandbare som selve væsken.
Det fortæller klinisk sygeplejespecialist Margrethe Lomholt Sørensen i Traumecentret, som er med til at modtage mange af de børn, der bliver forbrændt.
"Når man hælder fra en flaske, står man reelt i en sky af damp, og indimellem bliver varmen så høj, at der sker en eksplosion. Og det er desværre tit børnene, der bliver ramt," siger hun.
Brandskader er ekstra slemme for børn, da de stadig vokser. Det betyder, at et forbrændt barn skal have mange operationer i løbet af sit liv, i takt med at kroppen bliver større.
Man bør droppe de brandbare væsker på sankthansbålet, lyder anbefalingen fra Rigshospitalet.
11.500 brandskader om året
I alt er der hvert år cirka 11.500 brandskader, hvor patienterne skal en tur på sygehus.
Cirka 350 patienter kommer så alvorligt til skade, at de bliver indlagt – heraf indlægges cirka 250 på Rigshospitalet.