"Sjakalen" blev hans skæbne

Karrieren har strakt sig over 50 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Filmelskere har gennem årene kunnet se ham i roller som brigadegeneral Reginald Dyer i oscarfilmen "Gandhi" fra 1982 og generalløjtnant Horrocks i "Broen ved Arnhem" fra 1977. Sidstnævnte betegner han selv som sin favoritrolle.

Mest kendt er Edward Fox dog i rollen som lejemorderen Sjakalen i filmen af samme navn.

13. april fylder skuespilleren 85 år.

Som ældste søn af en teateragent og en skuespillerinde lå skuespilfaget ligefor, da Edward Fox skulle vælge livsbane.

Debuterede som 26-årig

Han debuterede i en alder af 26 år i filmen "This Sporting Life", og selv om rollen var lille, var talentet stort nok til, at det siden er blevet til en lang række roller, herunder gennembrudsrollen i instruktøren Fred Zinnemanns "Sjakalen" fra 1973.

Edward Fox har en lang skuespilkarriere bag sig og blev i 2003 tildelt den kongelige fortjenstmedalje OBE (Officer of the Order of the British Empire) for sit arbejde i britisk teater og film. (Arkivfoto).
Edward Fox har en lang skuespilkarriere bag sig og blev i 2003 tildelt den kongelige fortjenstmedalje OBE (Officer of the Order of the British Empire) for sit arbejde i britisk teater og film. (Arkivfoto).

Zinnemann var på jagt efter en skuespiller, som endnu ikke var kendt, og valgte Edward Fox, som slog både Roger Moore og Michael Caine i opløbet.

I 1996 var filmselskabet Universal i gang med en ny version af filmen, der denne gang ikke skulle handle om et attentat mod præsident Charles de Gaulle, men om den russiske mafias forsøg på at myrde en amerikansk præsident.

Endte med at sige nej tak

Edward Fox endte dog med at sige nej tak til at medvirke, da han fik tilbudt en mindre rolle i den nye film.

Igennem årene har Edward Fox vundet en del priser, blandt andet tre britiske BAFTA-priser.

Han er også blevet tildelt den kongelige fortjenstmedalje OBE (Officer of the Order of the British Empire) for sit arbejde i britisk teater og film.

I de senere år har han medvirket i forskellige biroller i tv-serier og film. I 2017 spillede han over for Tom Hardy i dramaserien "Taboo", og året efter medvirkede han i filmen "An Ideal Husband", hvor han spiller over for sin søn Freddie Fox.

Edward Fox har også givet skuespillerstafetten videre til sin datter Emilia Fox.

Powered by Labrador CMS