Seks ting meteorologerne aldrig gør i tordenvejr

Du bliver overrasket over nogle af rådene

Offentliggjort

Hvert år bliver hundredevis af mennesker verden år ramt af lynet og dræbt på stedet. Endnu flere kommer til skade ved lynnedslag.

Huffington Post har lavet seks gode råd om, hvad meteorologerne aldrig gør under et tordenvejr. Nogle af rådene kender du sikkert. Men andre vil nok komme som en overraskelse for dig.

Lynnedslag kan være livsfarlige. Måske det er en god ide at følge rådene her:

Læs bare her:

1) Lad være med at opholde dig udendørs, hvis du kan undgå det. Søg ly i en bygning eller en bil. Det gælder om at være et sted, hvor ledninger og vandrør er i væggene, så lynet ledes væk fra dig.

2) Meteorologerne ignorer aldrig tordenvejr. Faktisk er det sådan, at hvis du kan høre, at det buldrer, så er du også i fare for at blive ramt af lynet. Lyn kan slå ned op til 25 kilometer fra selve tordenvejret, og altså også på steder, hvor det end ikke er begyndt at regne endnu. 

Vent en halv time med at gå ud efter tordenvejrets ophør.

3) Hold de fra alt, hvad der har forbindelse til ydersiden af dit hus. Det gælder telefonledninger ved fastnettelefoner,  computere, der er ved at blive opladet i et elstikket, eller videospil med en ledning direkte til stik.

Hold også fingrene fra vaskemaskiner, tørretumblere og strygejern. Altså alt, hvad der er strømførende gennem en kontakt i væggen.

4) Stil dig aldrig i ly under et træ. Du er heller ikke i sikkerhed under udhæng eller en overdækket terrasse.

5) Gå aldrig gennem vandløb under et tordenvejr. Det svarer til at opholde sig i en swimmingpool, hvilket heller ikke er nogen god ide.

6) Undgå rindende vand, mens det buldrer. Det gælder brusebad, bad og opvask. Lynet kan følge vandet i vandrørerne og på den måde komme ind i huset.

Folk overlever

90 procent af de personer, som bliver ramt af lynet, overlever rent faktisk. Men det er vigtigt at yde førstehjælp omgående og tilkalde hjælp. 

Ramte personer forbliver ikke elektriske - og de udgør derfor ingen fare for hjælpere. 

KILDE: Huffington Post

Powered by Labrador CMS