Sårbare børn kastes under bussen

Der er ikke nok tid til at lave grundige børneundersøgelser, som er adgangsbilletten til specialskoler for børn med særlige behov. Psykologernes fagforening erkender, at der er et problem

Børn med særlige behov bliver ikke udredt i tilstrækkelig grad.
Børn med særlige behov bliver ikke udredt i tilstrækkelig grad.

Citathistorie: TV 2 Lorry

Mange psykologer i hovedstadsområdets kommuner har så travlt, at vigtige børneundersøgelser ikke bliver lavet godt nok.

I en ny undersøgelse blandt flere end 1.000 såkaldte PPR-psykologer siger 42 procent, at de kun i lav grad kan udføre deres arbejde i en kvalitet, de er tilfredse med.

De har så travlt, at de ikke har tid til at lave den undersøgelse ordentligt, som er adgangsbilletten til den rette specialskoleplads for børn med diagnoser, handicap eller andre særlige behov.

Når kommunerne skal finde det rette specialskoletilbud til et barn, skal der udarbejdes en såkaldt psykolog pædagogisk vurdering - også kaldet en PPV.

Langt mellem snapsene

Men det sker jævnligt, at PPV’en ikke laves grundigt nok. Kommunens PPR-psykolog skal ifølge reglerne som minimum inddrage forældrene i udarbejdelsen af PPV'en, og når det skønnes nødvendigt også barnet. 

Men sådan foregår det langt fra hver gang.

- Vi hører ofte om, at kommunerne ikke laver PPV'erne ordentligt, siger Landsforeningen Autismes formand Kathe Johansen til TV 2 Lorry.

Hos Dansk Psykolog Forening erkender man, at der er et problem med kvaliteten af arbejdet i kommunernes PPR-afdelinger.

- Det er helt forfærdeligt, for det er netop børnene og familierne, vi er sat i verden for at hjælpe, og dem får vi ikke hjulpet godt nok på grund af organiseringen og de ressourcer, der er i PPR lige nu, siger fungerende formand Dea Seidenfaden.

Undervist hjemme i fire måneder

Syvårige Fenja Stege og hendes familie har problemet helt tæt inde på livet.

Hun har diagnoserne infantil autisme og ADHD, og hun trives så dårligt i den specialklasse, Albertslund Kommune har placeret hende i, at hendes forældre i snart fire måneder har undervist hende hjemme.

Fenjas mistrivsel kulminerede i foråret med, at Herstedøster Skole i Albertslund ifølge Fenjas forældre lavede fire fysiske magtanvendelser mod Fenja på to måneder.

Kun en af magtanvendelserne kunne skolen redegøre for bagefter, siger hendes mor.

- Det kan jeg ikke sende mit barn afsted til, siger Anne-Mette Stege til TV 2 Lorry.

"Ingen problemer"

Det var kulminationen på et langt forløb, hvor hverken Fenjas børnehave eller Albertslund Kommunes PPR mente, at Fenja Stege havde særlige problemer, og derfor heller ikke havde brug for at blive udredt med en PPV, fortæller hendes mor.

Anne-Mette Stege fortæller, at psykologen, der lavede Fenjas PPV, var en ferievikar, der ikke kendte familien, og som hverken mødte Fenja eller hendes forældre, da hun lavede undersøgelsen.

Og det strider mod reglerne.

Ifølge Klagenævnet for Specialundervisning skal "forældrene altid medvirke centralt i forløbet", når psykologer udarbejder en pædagogisk-psykologisk vurdering af en elev.

Eleven skal også selv deltage i undersøgelsen, hvis der er behov for en grundigere undersøgelse af barnets faglige og sociale kompetencer.

- Psykologen får i løbet af en uge smækket Fenjas PPV sammen uden at møde nogen af os, siger Anne-Mette Stege.

Kritik fra landsforening

Forløbet kritiseres nu af Landsforeningen Autisme.

- Det er noget helt galt, når man laver en PPV på en uge, og man ikke involverer forældre og barnet, siger formand Kathe Johansen.

Hun understreger, at det er afgørende for PPV'ens kvalitet, at psykologen, der udarbejder undersøgelsen, taler med barnet undervejs.

- Ellers kan man jo ikke vide, om det, der står i papirerne, er validt. Man kan heller ikke vide, om det der er skrevet ned i papirerne, er skrevet ned for tre år siden eller for en uge siden, siger Kathe Johansen.

Sparekniv over PPR

Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) vil ikke forholde sig til den konkrete sag. Han anerkender dog, at der kan være problemer i kommunens visitation til specialskoletilbud.

- Der er måske et generelt problem, og derfor har vi også valgt i den nye kommunalbestyrelse at nedsætte et udvalg, som skal kigge på samarbejdet mellem skole, PPR og familieafdelingen, siger han til TV 2 Lorry.

Albertslunds kommunalbestyrelse besluttede med sidste års budgetaftale at svinge sparekniven over kommunens PPR.

I 2020 skulle der spares 900.000 kroner ved at reducere antallet af ansatte i PPR.

I de følgende tre år - fra 2021 til 2023 - skal der hvert år spares 2,2 millioner kroner i PPR gennem færre ansatte.

Men Steen Christiansen afviser, at millionbesparelserne forringer kvaliteten af arbejdet i kommunens PPR.

- PPR har de ressourcer, der skal til for at kunne løse deres opgaver, siger han.

Penge til PPR

På Christiansborg melder både Venstre og rød blok klar til at komme kommunernes PPR-afdelinger til undsætning med en økonomisk håndsrækning.

- Vi taler om et trecifret beløb. Det kan være 100 eller 150 millioner kroner, siger Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj.

SF er også klar til at finde flere penge til PPR, lyder meldingen.

- Vi har i første omgang foreslået 125 millioner kroner til et løft af PPR, siger psykiatriordfører Trine Torp.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) eller fra socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen.

Powered by Labrador CMS