Samlede over 800.000 ind til Anns behandling - nu er hun død

Stadig flere opretter indsamlinger for at samle penge ind til lægelig behandling i udlandet, men danske læger advarer mod at tage afsted.

Ann Klitgaards familie samlede mere end 800.000 kroner sammen til behandlinger i Mexico.
Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Når det danske sundhedsvæsen siger stop, forsøger et stigende antal syge danskere via indsamlinger at rejse penge til behandlinger i udlandet.

Det viser en gennemgang af sager hos Indsamlingsnævnet, som TV2 Østjylland har lavet.

I juni 2024 dør 38-årige Ann Klitgaard fra Trige. 

Forinden når hun at rejse to gange til Mexico for at få behandlinger hos en amerikansk læge, efter læger på Aarhus Universitetshospital har erklæret hende uhelbredeligt syg og meddelt familien, at der ikke kan gøres mere.

- Man kan ikke sætte pris på et liv, siger Ann Klitgaards mand, René Høier, da TV2 Østjylland møder parret i foråret 2024.

Antallet af indsamlinger stiger

Pengene til Mexico-turene bliver rejst via en indsamling. Og parret fra Trige er dermed en del af en tendens.

I 2020 blev syv indsamlinger til behandling i udlandet godkendt af Indsamlingsnævnet. I 2023 var tallet 26. Og den 1. august 2024 var tallet allerede oppe på 31.

- Vi får flere indsamlingsanmodninger, som går på behandling i udlandet. Det er både børn, voksne og ældre mennesker. Man kunne jo ønske sig, at man kunne blive behandlet for alle sygdomme i det danske sygehusvæsen, men det ved vi godt ikke er muligt. Derfor er det her en oplagt måde at prøve en alternativ vej, siger formand for Indsamlingsnævnet Christian Lundblad til TV2 Østjylland.

Tanken er ubærlig

38-årige Ann Klitgaard har to børn fra et tidligere forhold. Tanken om at skulle dø fra dem er ubærlig.

Prisen for behandlingen i Mexico lyder på 1,1 millioner kroner plus rejser, kost og logi.

- Han er sikker på, at han kan hjælpe mig. Han er faktisk meget konkret, da vi har et zoommøde med ham første gang, fortæller Ann Klitgaard få måneder før hun går bort om aftenen den 22. juni.

Familien når at samle cirka 830.000 kroner ind. De resterende penge fra indsamlingen er sat ind på en konto til Ann Klitgaards to børn, der i dag bor hos deres far.

Fortryder ikke

René Høier fortryder dog ikke, at de gjorde forsøget, da det var Ann Klitgaards ønske.

Men på Aarhus Universitetshospital fraråder de patienter, der er erklæret uhelbredeligt syge, at søge behandling i udlandet.

- Vi har nogle patienter, som ikke kan acceptere en besked om, at de ikke kan blive raske og derfor prøver at søge andre veje. Det kan vi godt forstå. Nu er vi bare meget ramt af, at vi aldrig har set patienter, der har fået det, man har lovet dem andre steder. Vi har faktisk ikke set nogen patienter, som er blevet raske af det, de blev lovet andre steder. Vi har til gengæld rigtig mange oplevelser af patienter, som har brugt alle deres kræfter og al deres sidste, kostbare tid på at rejse andre steder hen og få behandlinger, som de kun har fået bivirkninger af. Så jeg kan godt forstå, at man har sagt, at du skal tænke dig rigtig godt om, for det kommer til at koste dig alle dine kræfter og din tid, siger cheflæge Anni Ravnsbæk Jensen til TV2 Østjylland.

Fastholder at behandlingen virker

TV2 Østjylland har været i kontakt med den amerikanske læge, som behandlede Ann Klitgaard.

Han oplyser, at den behandling, han tilbyder, ikke er evidensbaseret, og at den heller ikke er godkendt af de amerikanske myndigheder.

Men han fastholder, at behandlingen, som kaldes Pulsed Electric Field, virker.

Powered by Labrador CMS