Sæt dit kryds med corona-kit
Mens smittetallene stiger, bliver der færre dage før årets kommunalvalg. Den problematik forsøger Aarhus Kommune at komme til livs
Citathistorie: TV2 Østjylland
Rettelse: I første udgave af artiklen fremgik det, at det er vælgerne, der kan få udleveret et corona-kit. Det er en fejl. Artiklen herunder er den rettede udgave.
Mens de fleste af os forsøger at fortrænge de besværlige tider, da corona-pandemien var på sit højeste, stiger smittetallene nu på ny.
I de ti østjyske kommuner har i alt 1158 personer den seneste uge fået et positivt corona-svar.
Det sker i takt med, at der blot er elleve dage til årets kommunalvalg.
Den bekymrende udvikling ligger til baggrund for, at flere kommuner forsøger at komme problematikken på forkant. For hvordan stemmer man, hvis man er blevet smittet med corona?
Der er ingen garanti for en coronafri november måned for den enkelte, og derfor kan det blive problematisk at komme ned forbi det lokale stemmested og sætte sit kryds på valgdagen.
Denne problematik har Aarhus Kommune dog fundet en mulig løsning på.
Poderne i båsene
Selvom de velkendte coronapas på nuværende tidspunkt ikke længere er en del af vores hverdag, har du har nok endnu ikke glemt de plastikklædte podere i båsene.
Og netop denne mundering har inspireret kommunen.
Det betyder, at medarbejderne er blevet instrueret i at iføre sig et corona-kit bestående af en blå plastikdragt, plastikhandsker, visir og mundbind på valgdagen den 16. november.
- Vi pakker sådan nogle corona-kits, så vi har mulighed for at håndtere de borgere, der kommer ind og er smittede. På den måde minimerer vi risikoen for, at andre bliver smittede, siger Andreas Norman Kristensen, der er projektleder hos valgsekretariatet i Aarhus Kommune.
Ud til bilen
Det vil samtidig også være muligt at få en ansat fra sundhedspersonalet til at komme omkring din bil, så du slet ikke behøver at bevæge dig ind blandt andre mennesker for at stemme.
Og skulle du være coronafri og ønsker blot at være påpasselig, når du stemmer, er der også sørget for, at det kan være en mulighed.
- Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre dem også. Vi sørger for enten at holde folk adskilt fra resten, eller sørger for, at man kan komme til at stemme i et tilstødende lokale, så man stadig kan bevare stemmehemmeligheden, siger Andreas Norman Kristensen og fortsætter:
- Som udgangspunkt har man ret til at stemme uanset sundhedsforholdet, så det er vi nødt til at indordne os efter.
Kom uden for myldretiden
Aarhus Kommune anbefaler derudover, at man kommer og stemmer uden for myldretiden. Kommunen forventer, at der vil ankomme flest vælgere efter klokken 14.00 på valgdagen den 16. november.
Det vil derfor være mellem klokken 10.00 og 14.00, at kommunen forestiller sig, at der vil ankomme færrest vælgere til valgstederne og dermed mindst risiko for kø.