Særligt sjældent syn over Danmark

Natten til tirsdag er der chancer for at se nordlys. Bedste forhold fås uden for byer og ved kig mod nord

Det kræver termotøj og tålmodighed, men der er gode chancer for at se nordlys over Danmark natten til tirsdag. Her ses nordlys over Grønland. (Arkivfoto).
Det kræver termotøj og tålmodighed, men der er gode chancer for at se nordlys over Danmark natten til tirsdag. Her ses nordlys over Grønland. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Det grønlige og blålige nordlys, forbinder mange nok med mere nordlige breddegrader, men natten til tirsdag er der gode chancer for at se lyset over Danmark.

Og muligheden er der for folk over hele landet.

- Det kan man se alle steder fra under forudsætning af, at det er skyfrit, og det ser det ud til, at det skal blive, så der er gode forudsætninger, siger Kristian Pagh Nielsen.

Opstår i jordens magnetfelt

Han har en ph.d. i fysik og arbejder ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Her arbejder han i dag med vejrmodeller, men tidligere har han arbejdet med målinger af nordlys på den norske ø Svalbard.

Nordlys er et fænomen, der opstår, ved at ladede brintioner og heliumioner kommer ind i Jordens magnetfelt. Partiklerne frigives i forbindelse med soludbrud, som finder sted med jævne mellemrum.

Mange partikler fra solen

I 100-300 kilometers højde bliver ionerne bremset og rammer ilt- og brintatomer.

Hermed opstår lyset.

- Det meste lys, vi ser, er på grund af iltatomer, der giver det grønne nordlys, siger Kristian Pagh Nielsen.

Når der er soludbrud, hvor der kommer mange partikler fra solen på én gang, kaldes det en plasmaboble.

Er meget kompliceret

Sådan en var der 11. marts, og det er effekterne af den, der kan ses over himlen, fortæller fysikeren. Det kræver dog, at boblens magnetfelt vender modsat Jordens magnetfelt, for at partiklerne kan trænge ind og skabe lyset.

Kristian Pagh Nielsen kan ikke sige, i hvilket tidsinterval man kan se det grønblålige lys danse på himlen.

- Solens magnetfelt er meget kompliceret, og det kan man ikke modellere på samme måde, som man kan lave en vejrudsigt. Så det er med en-to-tre timers varsel, at man kan forudsige det, siger han.

Ikke hverdagskost

Han anbefaler at hente en app som eksempelvis Aurora Forecast 3D, hvor man kan se, hvornår der er nordlys.

Det er absolut ikke hverdagskost med nordlys over Danmark, men det kommer faktisk flere gange årligt. Det er dog ikke altid til at se på grund af eksempelvis lyse sommernætter eller skyer på himlen.

Svært at fange

Fysikeren overvejer selv at opleve det spektakulære syn tirsdag nat. Han vil så tage lidt ud af byen for at undgå for meget lysforurening.

Kristian Pagh Nielsen gør opmærksom på, at man ikke nødvendigvis kan se, at der er farver.

- Kameraer har en stor følsomhed over for de farver, nordlyset har, men vores øjne ser kun i sort-hvid om natten, hvor der er svagt lys.

- Så det skal opnå en vis styrke, før man kan se den her meget karakteristiske grønne farve, siger han.

Her kommer nordlys fra

Sydlys (latin aurora australis) og nordlys (latin aurora borealis) kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (aurora polaris).

Partiklerne afbøjes af jordens magnetfelt og spiralerer frem og tilbage mellem jordens magnetiske syd- og nordpol. Med tiden taber de kinetisk energi bl.a. ved at anslå atmosfærens atomer. Når atmosfærens atomer afgiver energien igen ved emission udsender de stråling, bl.a. i form af synligt lys.

Polarlys er et resultat af emissioner af fotoner i jordens øvre atmosfære i omkring 80 km højde, fra ioniserede nitrogen atomer som genindfanger en elektron, og oxygen og nitrogen atomer, der returnerer fra en exciteret tilstand til grundtilstanden. Atomerne ioniseres eller exciteres ved sammenstød med solvindpartikler som kanaliseres ned i atmosfæren langs feltlinjerne fra jordens magnetfelt.

Oxygen emissioner: Grøn eller brun-rød afhængigt af energien af de udsendte fotoner.

Nitrogen emissioner: Blå eller røde. Blå hvis atomet indfanger en elektron efter at have været ioniseret, rød hvis atomet returnerer fra en exciteret tilstand til grundtilstanden.

Solvinden danner også polarlys på andre planeter med et magnetfelt som Jupiter og Saturn.

Kilde: Wikipedia.

Powered by Labrador CMS