Sådan bliver du klar til nyt fradrag

Mens du venter på, at folketinget beslutter, om det skal genindføres, kan du undersøge priser

Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Som husejer spidsede du sikkert ører, da regeringen for nylig præsenterede sit udspil til næste års finanslov. Et af forslagene lyder nemlig på at genindføre det populære håndværkerfradrag, som blev afskaffet i 2021.

Med ordningen ønsker regeringen specifikt at støtte energirenoveringer og klimasikring.

Godt forarbejde

Og går du med den slags planer, kan du allerede nu lave en god bunke forarbejde, som letter processen, når håndværkerfradraget forventeligt gør comeback.

Første skridt er at danne dig et overblik over, hvilken form for energirenovering der kunne være relevant for dit hus. Det siger Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi hos Videncentret Bolius.

Spildte penge

- Det er skønne spildte penge, hvis du søger om fradrag for isolering af loftet, men det faktisk er i murene, at isoleringen mangler, eller det største problem egentlig er gamle og utætte termoruder, siger han.

Du kan gennemgå huset selv eller hyre en fagperson til at vurdere, hvor det giver mening at sætte ind. Måske er udfordringen, at dit hus ligger på en måde, som gør det særligt udsat for oversvømmelse. I det tilfælde kan det være, at du skal skrive omfangsdræn øverst på din ønskeliste.

Dan et overblik

Herefter handler det om at få en idé om, hvad energirenoveringen eller klimasikringen vil koste. Inden du søger om fradrag, skal du nemlig være sikker på, at du har økonomien til at betale for projektet.

- Man skal danne sig et overblik over udgifterne. Det nytter ikke noget at få tilskud til et omfangsdræn, hvis du ikke har råd til et omfangsdræn, understreger Tue Patursson.

Kontakt flere

Han foreslår, at du kontakter flere forskellige håndværkere og får dem til at give et prisoverslag. Du må dog ikke hyre dem til opgaven endnu. Det kan du først gøre, når håndværkerfradraget er trådt i kraft, ellers får du ikke del i det.

Mens du venter på, at det sker, kan du forberede dig på selve den proces, du skal igennem, hvis du skal søge om at få fradrag.

Skal have CVR-nummer

Sådan lyder rådet fra Christian Lund Agerbæk, der er advokat hos firmaet Advodans afdeling i Brønderslev og Aalborg.

På din huskeliste kan du skrive, at det er et krav, at det håndværkerfirma, du hyrer, har et CVR-nummer, og at du skal bede håndværkerne om at udspecificere på fakturaen, hvilke opgaver der kan gives fradrag for.

Hvis håndværkerfradraget bliver en realitet, skal du huske at gemme al korrespondance med de håndværkere, du hyrer. Det er nemlig dig, der har dokumentationskravet over for skat. (Arkivfoto).

Bør have styr på det

- Håndværkere, der tidligere har udført opgaver, der kunne søges fradrag for, bør have helt styr på, hvordan man gør, siger advokaten og fortsætter:

- Men man skal huske på, at man kan blive mødt af et dokumentationskrav fra Skats side. Og her er det altså altid dig som skatteborger, der skal stille med dokumentationen og ikke håndværkeren.

Jo flere, jo større

En anden vigtig information at have styr på er, at håndværkerfradraget gives personligt. Det vil sige, at jo flere voksne, der bor i husstanden, jo større bliver det samlede fradrag.

- Det kan godt være, at det for eksempel er hustruen, der står for alle korrespondancer med håndværkerne. Men det er både hende og ægtemanden, der kan gøre brug af fradraget, siger Christian Lund Agerbæk.

Hold øje med detaljer

Bliver regeringens forslag til virkelighed, skal du desuden sørge for løbende at holde øje med, hvornår de nærmere detaljer for håndværkerfradraget bliver meldt ud. Der vil nemlig blive sendt specifikke manualer ud til, hvordan du bærer dig ad med at få gavn af ordningen.

Sidst, men ikke mindst, skal du have i baghovedet, at du skal have styr på, hvilken deadline der bliver sat for at indberette dit ønske om fradrag til Skat.

- Det er vigtigt at indberette, inden fristen udløber. Misser du det, forsvinder dine fradragsrettigheder, understreger Christian Lund Agerbæk.

Genindførelse af håndværkerfradrag

Regeringens forslag om at genindføre håndværkerfradraget fokuserer på energirenoveringer og klimasikring af private boliger.

Før ansøgning om fradrag er det vigtigt at vurdere boligens specifikke behov for energiforbedringer for at undgå unødvendige udgifter.

Det er essentielt at have økonomien på plads før projektstart, da fradraget kun dækker en del af omkostningerne.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Powered by Labrador CMS