Så mange vaccinerede er smittet
Stigende antal smittede efter vaccination kan være tegn på, at effektivitet aftager over tid, siger SSI
Er man omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, som træder i kraft 1. oktober, kan man bestille tid hos lægen, henvende sig på apoteket, eller hvor man plejer at blive vaccineret. Til voksne gives vaccinen med et stik, mens små børn vaccineres med næsespray. (Arkivfoto)
Lm Otero/Ritzau Scanpix
Antallet af personer i Danmark, som bliver smittet med coronavirus efter vaccination, stiger fortsat.
Ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut (SSI) er der blevet påvist 38.587 smittetilfælde hos personer, der er fuldt vaccinerede.
Det svarer til, at 0,93 procent af alle coronavaccinerede har fået påvist coronasmitte.
Rapporten dækker perioden 27. december 2020, hvor de første danskere fik første stik, til og med sidste uge, som var uge 44.
Effektivitet aftager
I den forrige statusrapport, som gik til og med uge 42, var tallet 0,5 procent.
- Det afspejler jo selvfølgelig, at de fleste har taget imod tilbud om vaccination. Men også at vi ser et stigende smittetryk i takt med at epidemien er i vækst, siger afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra SSI.
- Det stigende antal infektioner efter vaccination kan også være tegn på, at vaccineeffektiviteten aftager over tid i nogle befolkningsgrupper, siger han.
SSI oplyser, at ganske få af dem, der har fået et tredje stik med en coronavaccine, er blevet smittet. Der er tale om 0,1 procent af de revaccinerede.
Sådan virker en vaccine
Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.
Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.
Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.
Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.
Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.
Kilde: Videnskab.dk