Så mange ukrainere er kommet til Danmark

Fem ukrainere søgte i 2022 asyl i Danmark inden invasionens begyndelse. Siden er tallet steget markant

Adskillige ukrainske krigsflygtninge er ankommet til Danmark. Billedet er taget Rumænien og har ikke direkte relation til artiklens indhold.
Offentliggjort Sidst opdateret

1085 ukrainere har søgt asyl i Danmark siden Rusland invaderede Ukraine.

Det viser en opgørelse fra Udlændingestyrelsen fredag.

Rusland invaderede Ukraine natten til torsdag den 24. februar.

I uge 9 kom 512 ansøgninger om asyl fra ukrainske flygtninge. I uge 10 er der indtil videre kommet 568 ansøgninger.

Tælles ikke med

Tallene fra uge 10 rummer indtil videre kun asylansøgninger fra mandag til torsdag, da tallene endnu ikke er opgjort for fredag.

Inden Ruslands invasion havde fem ukrainere søgt asyl i Danmark i 2022. De tælles ikke med i Udlændingestyrelsens opgørelse.

Kan rejse frit

Ukraine og Danmark har en aftale om visumfrihed, hvis ukrainerne kommer her med et biometrisk pas, der blandt andet lagrer fingeraftryk på en chip i passet. 

Dermed kan ukrainere med pas rejse frit ind i Danmark i 90 dage, uden de behøver søge asyl før den periode udløber.

Kan være flere

Derfor kan der være ankommet flere ukrainere, som har tænkt sig at søge asyl, uden at de endnu har indleveret deres ansøgning om asyl.

Fredag oplyste FN's flygtningeorganisation, UNHCR, at omkring 2,5 millioner mennesker er flygtet fra Ukraine siden invasionen. Før invasionen boede der 44 millioner mennesker i landet.

KORT OM KONFLIKTEN

Konflikten i Ukraine foregår på forskellige niveauer: mellem grupperinger internt i Ukraine; mellem ukrainske myndigheder og Rusland; og mellem NATO og Rusland.

Det er en konflikt om landområder, magt og sikkerhed, hvor spørgsmål knyttet til historie, identitet og folkeret er vigtige.

Kilde: Globalis.dk
Powered by Labrador CMS