Så få blev smittet inden Gaden blev lukket

Opdaterede tal giver et nyt billede af smittespredningen via Jomfru Ane Gade i dagene op til festgaden blev tvangslukke

Blot tre personer har oplyst, de angiveligt er smittet i den populære festgade i Aalborg.
Blot tre personer har oplyst, de angiveligt er smittet i den populære festgade i Aalborg.

Citathistorie: Nordjyske

Kun tre mennesker i det centrale Aalborg har oplyst smitteopsporingen, de formentlig blev smittet via Jomfru Ane Gade i dagene op til nedlukningen.

Det skriver Nordjyske på baggrund af tal, de har fået fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Gamle tal

Da Epidemiudvalget valgte at lukke Jomfru Ane Gade i starten af juni, var det på baggrund af omtrent 14 dage gamle smittetal, der viste en stor smittespredning i det centrale Aalborg via Jomfru Ane Gade. 

Enten fordi de smittede selv havde været der, eller fordi den, de formentlig var smittet af, havde været det.

Et andet billede

Nordjyske har spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed efter smittetallene via Jomfru Ane Gade i dagene op til nedlukningen 3. juni, og de giver et andet billede af smitten i Aalborg midtby.

Ser man udelukkende på indbyggerne i de fire midtby-sogne Budolfi, Vor Frelser, Vor Frue og Sankt Markus i perioden 23. maj til 6. juni, to uger, var der i alt 464 smittede – heraf fortalte kun tre mennesker, at de formentlig var blevet smittet via Jomfru Ane Gade. Med andre ord; i de dage, hvor politikerne diskuterede og besluttede nedlukning af Jomfru Ane Gade, har kun tre mennesker i midtbysognene sagt til smitteopsporingen, at de formentlig var blevet smittet via Jomfru Ane Gade.

34 fra 'Gaden'

Generelt for hele Aalborg Kommune har 34 smittede i samme periode oplyst til smitteopsporingen, at de formentlig var blevet smittet via Jomfru Ane Gade.

Kristoffer Hjort Storm, der er kommunikationschef i Rekom, som driver flere værtshuse og diskoteker i festgaden, mener, at tallene fra dagene op til nedlukningen beviser, den 14-dage lange nedlukning af Jomfru Ane Gade ikke var den rigtige beslutning.

- Det er jo vanvittigt, men jeg er ikke overrasket. Vi har virkelig gjort alt, hvad vi kunne og skulle for at sikre, der ikke er sket smitte hos os. Men når det så er sagt, så er jeg rystet over, at borgmesteren og epidemiudvalget på Christiansborg ikke får de nyeste tal og forholder sig til dem, i stedet for tal der ligger så lang tid tilbage, at de i bund og grund ikke har nogen indflydelse på øjebliksbilledet.

'Den rigtige beslutning'

Nedlukningen kom efter borgmesteren i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S), opfordrede epidemikommissionen og Folketingets partier til at lukke gaden ned. 

Til trods for de opdaterede smittetal, mener borgmesteren stadig, det var den rigtige beslutning.

- Når vi ser på de tal, som vi havde, var der en markant smittespredning i Jomfru Ane Gade. Det havde Styrelsen for Patientsikkerhed dokumenteret til fulde. Der kan så have været nogle dage, hvor der ikke var så stor en smittespredning, men det kunne jo vende tilbage. Det kunne man ikke være sikker på.

Kommunens ønske

Ifølge sundhedsordfører Per Larsen (K), der sidder i epidemiudvalget, var netop den store smittespredning i Jomfru Ane Gade oppe at vende, da de tog beslutningen om at lukke den ned i 14 dage. 

Udover smittetallene hører det dog også med til historien, at kommunen selv ønskede, at Jomfru Ane Gade skulle lukkes ned, fortæller ordføreren.

- Ønsket, der kommer fra Aalborg Kommune, kommer gennem epidemi-kommissionen, som så anbefaler, Jomfru Ane Gade lukkes. Så skal der altså noget til, for at vi vender tommelfingeren den anden vej i udvalget.

Powered by Labrador CMS