Russerne skal efterforske i Danmark

Nord Stream AG, som ejes af Rusland, har fået tilladelse til at undersøge gasrørledningerne i dansk farvand.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det statsejede russiske selskab Nord Stream AG har fået lov til at foretage undersøgelser af skaderne på gasrørsledningen Nord Stream 1.

Undersøgelserne skal foregå i den del af Østersøen, som hører under dansk farvand. Det kaldes den danske eksklusive økonomiske zone (EEZ).

Det oplyser Pia Dahl Højgaard, direktør i Geodatastyrelsen, til DR Nyheder.

Har fået tilladelse tidligere

En EEZ omfatter havzonen omkring et land, hvor det givne land har suverænitet. En EEZ strækker sig 200 sømil fra kysten.

Nord Stream AG også tidligere fået tilladelse til at undersøge de skader, som er sket på gasrørsledningerne i den svenske EEZ med et chartret russisk fartøj.

I en pressemeddelelse fra Nord Stream AG selv fra 2. november fremgik det, at selskabet under denne undersøgelse har fundet menneskeskabte krater på havbunden i en dybde af tre til fem meter.

Tyder på eksplosioner

Kratrene har været omkring 248 meter fra hinanden. Rørledningerne har været ødelagt på strækningen mellem kratrene.

Det statsejede russiske gasselskab Gazprom ejer 51 procent af Nord Stream AG.

Ifølge danske og svenske myndigheder er der ingen tvivl om, at det er eksplosioner, som har ødelagt rørledningerne. Dog har det ikke været muligt at fastslå, hvem der står bag.

Lækagen i Nord Stream 1-rørledningen blev opdaget 27. september. Efterfølgende blev myndighederne konstateret, at der var tale om i alt fire lækager på Nord Stream 1 og 2.

Peger på sabotage

To af dem i den svenske EEZ og de to andre i den danske.

Gasrørledningerne løber fra Rusland under vandet gennem Østersøen til Tyskland. Rørledningerne krydser dansk farvand.

Umiddelbart efter opdagelsen lød det fra både politisk side og fra eksperter, at alt pegede på sabotage.

Lækagerne er sket mens Rusland er i krig med Ukraine, som bliver støttet af Nato.

Krigen betød, at der ikke længere flød gas gennem de to rør, da lækagerne blev opdaget. Men der befandt sig store mængder gas i rørene.

Her er billeder fra Nord Stream 1 i den svenske økonomiske zone.
Her er billeder fra Nord Stream 1 i den svenske økonomiske zone.

Nord Stream 1 og 2

* Nord Stream 1 og 2 er to gasledninger, som hver består af to parallelle rørsystemer, der er sat sammen af omkring 100.000 rørelementer à 12 meter.

* Nord Stream 1 løber fra Vyborg, der ligger i det vestlige Rusland tæt ved grænsen til Finland. Gasledningen ender i Lubmin, der er en by i det nordøstligste Tyskland.

* Nord Stream 1 drives af selskabet Nord Stream AG, hvor det russiske gasselskab Gazprom ejer 51 procent. Den russiske stat er majoritetsaktionær i Gazprom, som er børsnoteret i Moskva.

* Nord Stream 1 har en årlig kapacitet på 55 milliarder kubikmeter gas.

* Nord Stream 1 blev lukket et par gange hen over sommeren, angiveligt på grund af tekniske problemer, og kapaciteten blev reduceret. 5. september blev forbindelsen lukket på ubestemt tid.

* Nord Stream 2 løber fra Ust-Luga, der ligger i det vestlige Rusland nær grænsen til Estland, til Lubmin i Tyskland. Rørledningen er ligeledes omkring 1200 kilometer lang.

* Gazprom har også aktiemajoritet i selskabet, der driver Nord Stream 2. Her hedder selskabet Nord Stream 2 AG.

* Gasledningen skulle ligeledes kunne transportere 55 milliarder kubikmeter naturgas, men er aldrig taget i brug. Tilsammen skulle Nord Stream 1 og Nord Stream 2 kunne forsyne over 50 millioner europæiske hjem.

* 22. februar i år besluttede Tyskland at bremse processen med at godkende rørledningen. Inden Tyskland besluttede ikke at godkende ledningen, var den blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas.

Kilde: Nord Stream, dpa, Information, Energistyrelsen og Reuters
Powered by Labrador CMS