Runder skarpt sving
Lance Armstrong gik fra inspirerende kræftoverlever til nådesløs Tour-legende, men endte som sportens mest uglesete mand. Lørdag 18. september fylder han 50 år
Et kig på Lance Armstrongs meritliste som cykelrytter syner ikke af noget særligt. Men det kunne have set ganske anderledes ud, hvis ikke hans brug af doping var blevet kendt.
Lørdag 18. september runder den nok mest skandaleramte cykelstjerne i nyere tid 50 år. I cykelsportens annaler er hans navn oftest streget over eller slettet. Men i offentligheden husker alle stadig den texanske "Tourminator".
Historien om Armstrongs cykelkarriere startede dog ganske anderledes. Efter at have skiftet triatlon ud med cykling viste han tidligt prøver på sit talent.
Han blev verdensmester i linjeløb i 1993 og vandt en etape i Tour de France i både 1993 og 1995.
En kræftdiagnose i 1996 så dog ud til at ende karrieren alt for tidligt. Måske endda den 25-årige amerikaners liv. En fremskreden testikelkræft havde spredt sig til både lymfer, lunger, hjerne og mave.
Kæmpede sig tilbage
Den viljestærke texaner overlevede og kæmpede sig tilbage til cykling på topniveau. Og nåede den absolutte top.
Syv år i træk fra 1999 til 2005 sad Armstrong akkompagneret af hans US Postal-hold tungt på Tour de France-tronen, men hans kompromisløse personlighed og suverænitet skabte fjender.
Sympatien for kræftoverleveren forsvandt hurtigt. Han gjorde heller ikke store forsøg på at vinde popularitetskonkurrencer. Armstrong var der for at knuse konkurrenter og vinde. Og det gjorde han.
Han nåede toppen på bagkant af de store dopingskandaler i cykelsporten fra årene før. Men dopingen var stadig udbredt i sporten, og Armstrong var konstant under mistanke.
Comeback i 2009
Efter stoppet i 2005 gjorde han comeback i 2009 og endte som treer i Touren. Han kørte yderligere to sæsoner, før han igen trak sig. Men dopinganklagerne og mistanken var vokset for stor.
I 2013 indrømmede han brug af doping, og han blev frataget alle sine sejre og resultater fra 1999 og frem. Alle syv Tour-triumfer blandt andet blev fjernet og erstattet med en livstidskarantæne fra sporten.
Måtte forlade sin egen fond
Han var så upopulær, at han endda måtte forlade sin egen fond, Livestrong, som støtter kampen mod kræft.
Sponsorer lagde sag han og krævede tilbagebetaling af de mange penge, de havde postet i Armstrong og US Postal gennem årene. Det kostede texaneren mange millioner, som han blandt andet fortalte om i dokumentaren "Lance" i 2020.
Han har fem børn - tre fra sit ægteskab med Kristin Richard og to børn fra 2009 til 2010 med Anna Hansen. Mellem 2003 og 2006 dannede Armstrong par med musikeren Sheryl Crow.