Rørt over kollegerne

I årevis ville ingen ansætte Ulrik Christian Larsen, fordi han er døv. Rigtig mange døve står uden for det danske arbejdsmarked, siger forening

I årevis ville ingen ansætte Ulrik Christian Larsen, fordi han er døv.
I årevis ville ingen ansætte Ulrik Christian Larsen, fordi han er døv.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV2 Østjylland

Når man intet kan høre, er man tilsyneladende også mindre attraktiv på det danske arbejdsmarked.

I hvert fald står en del hørehæmmede uden fast arbejde. Indtil for nylig var Ulrik Christian Larsen én af dem.

Men efter 11 års kamp har han nu landet en fast stilling hos en webbutik i Odder, hvor han arbejder på lageret, skriver TV2 ØSTJYLLAND.

- Tænk, at de havde valgt mig. Det kunne jeg slet ikke forstå, og jeg blev meget rørt, siger Ulrik Christian Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Men det er langt fra alle med de samme udfordringer som Ulrik Christian Larsen, der er lige så heldige.

Danske Døves Landsforbund peger på, at kun cirka 38 procent af døve mellem 16 og 64 år er i beskæftigelse.

Det svarer, ifølge foreningen, til cirka 1520 ud af 4000 mennesker.

- Vi oplever desværre meget uvidenhed og mange fordomme fra arbejdsgivere. Derfor opfordrer jeg virkelig til, at arbejdspladserne er mere åbne. For rigtig mange døve har været igennem uddannelser og er en stor ressource for arbejdspladserne, siger Landsformand for Danske Døves Landsforbund Lars Ahlburg til TV2 ØSTJYLLAND.

Har ikke fortrudt

Anna Jensen ejer modebutikken Anna & Søs i Odder, som driver webbutikken Pluspige.dk, hvor Ulrik Christian Larsen har fået sin faste ansættelse.

Hun er altså én af de få arbejdsgivere, som har valgt at ansætte døve i et konventionelle jobs.

Og det har hun langtfra fortrudt, selvom hun havde sine bange anelser, erkender hun.

- Da vi i første omgang kontaktede jobcentret for at høre, om de havde et bud på en lagermand, og vi fik anbefalet en, som var døv, så var vi faktisk lidt skeptiske, siger Anna Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Men på trods af, at Ulrik Christian Larsen intet kan høre, så er han i dag en succes, mener hans chef.

De daglige kommunikationsudfordringer er hidtil blevet løst med fagter og stampen i gulvet.

Men nu har virksomheden besluttet, at den resterende del af de ansatte skal lære tegnsprog for Ulrik Christian Larsens skyld.

- Alle er bare med på at lære det her og synes, det er fedt, og nogle øver sig endda derhjemme. Det har de taget rigtig godt imod, og det gør det meget nemmere for os at tale sammen, siger Anna Jensen.

En øjenåbner

For Odder Kommune, der hjalp med at formidle Ulrik Christian Larsens job hos webbutikken i Odder, har det været en øjenåbner.

Kommunens jobcenterchef indrømmer, at kommunen kunne være bedre til at formidle jobs til borgere med funktionsnedsættelse.

Men der er behov for et bredere fokus, mener han.

- Der er et stort landspolitisk fokus på det her emne i øjeblikket, og vi går i Odder Kommune gerne forrest, men vi kan kun løfte ansvaret til en vis grad lokalt. I Odder har vi få arbejdspladser, så vi kan også være nødt til at kigge udenfor kommunen i forsøget på at få flere i arbejde, siger jobcenterchef i Odder Kommune Ole Stounbjerg til TV2 ØSTJYLLAND.

Powered by Labrador CMS