Rekord-regn: Så vildt var det

Flere rekorder blev slået

Offentliggjort

Rekordnedbør i Esbjerg

Fredag den 29. september 2024 oplevede Esbjerg en historisk høj døgnnedbør på 144,6 mm, hvilket er den højeste registrerede nedbør for september siden 1874.

Denne rekord brød den tidligere septemberrekord på 132,7 mm fra 1968, og markerer en sjælden meteorologisk hændelse med kun fire lignende tilfælde siden 1874.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Fredagsvejret står i skarp erindring – ikke mindst blandt indbyggere mellem Esbjerg og Vejle, som i dén grad fik indskærpet begrebet ’langvarig regn’. Det skete, da et bælte med regn fredag trak ind over Danmark og nærmest belejrede Syd- og Midtjylland fra morgen til aften.

Fredagens nedbør er nu kvalitetssikret og officielt godkendt hos DMI’s klimatologer.

- Det endelige tal for døgnnedbøren på målestationen Esbjerg Renseanlæg Vest blev 144,6 mm. Det er ny rekord for døgnnedbør i september siden målingernes start i 1874, skriver DMI på deres hjemmeside.

Vejle Midtby blev ramt af massive oversvømmelser på grund af det kraftige regnvejr.

Den hidtidige septemberrekord på 132,7 mm blev sat i 1968.

Kun fire gange

Ser man på alle årets måneder, er det hele 13 år siden DMI målte en højere døgnnedbør end i fredags, nemlig i forbindelse med skybruddet i København i juli 2011.

I alt har vi siden 1874 kun fire gange overgået de 144,6 mm. 

I gennemsnit faldt der over Danmark 16,2 mm fredag. Fanø kommune fik mest nedbør med et gennemsnit på 100,6 mm og mindst nedbør faldt i Ærø kommune med 0,6 mm i gennemsnit.

Til sammenligning er klimanormalen (gennemsnit for 1991-2020) for hele september måned 74,7 mm nedbør.

Bæltet med nedbør

Fredagens rekordregn faldt i forbindelse med en frontzone, der strakte sig fra Tyske Bugt i Nordsøen mod henholdsvis sydvest og nordøst – mod den sydvestlige del af Jylland.

På tværs af fronten, der var relativt smal, ændrede vinden retning meget markant. På frontens sydlige (varme) side blæste vinden fra sydvest, mens vinden på frontens nordlige (kolde) side blæste fra nordvest og nord.

Dette vindmønster har forstærket opstigningen i selve frontzonen og har intensiveret nedbøren betydeligt. Selvom fronten i sin helhed havde en langsom bevægelse mod øst, bevirkede forstærkning af frontzonen i Nordsøen, at der hele tiden kom nye ’forsyninger’ af regn ind over Fanø-Esbjerg-området fra sydvest.

Nær kysten

Desuden er der tegn på, at nedbøren blev lokalt intensiveret i overgangen fra hav til land langs frontens sydlige side - så de største nedbørmængder faldt nær kysten, men aftog indad i landet.

Sætter også rekord

Den voldsomme og langvarige regn ved Esbjerg fredag kastede også et enkelt skybrud af sig – dvs. over 15 mm nedbør på 30 minutter.

Medregnet fredagens hidsigprop har DMI registreret i alt syv skybrudsdage i september, hvilket er det højeste antal for denne måned siden 2011, hvor DMI begyndte at måle skybrud landsdækkende.

Årets nedbør løber i skrivende stund (30. september 2024 kl. 10) op i 760,4 mm, hvilket er mere end 1 mm over klimanormalen for hele året (759,1 mm)!

Ikke registreret før

DMI har aldrig tidligere registreret så meget nedbør i årets første ni måneder, og det er faktisk 130 mm mere end samme periode sidste år, der med 976,7 mm blev det mest nedbørrige år, Danmark har oplevet, siden de landsdækkende målinger startede i 1874.

- Om 2024 slår sidste års nedbørsrekord, kan vi på ingen måde vide. Men hvis der falder den normale mængde nedbør de sidste tre måneder af året, så slår vi rekorden med få milimeter, oplyser DMI.

Hvad så nu

Ser vi på DMI’s langtidsprognoser, så indikerer de, at der kan falde lidt over det normale i oktober, men under normalen i november og december. 

Holder det stik, ender vi lidt under rekorden. Uanset hvad, så er det næsten sikkert, at 2024 ender i top-10 over de mest nedbørsrige år.

Powered by Labrador CMS