Reklamemillionæren fylder år

Søren Fauli fylder 60 år 24. oktober. En broget karriere omfatter højdepunkter som punkfilmsinstruktør, danmarksberømt skildpadde og nu detailhandelsmillionær.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det kræver mere end bare en tyk chokoladeskal at være kendt hos de fleste som talende slikskildpadde i tv-reklamerne fra Toms.

Men det var filminstruktør, manuskriptforfatter, skuespiller, reklamemand og debattør Søren Faulis selvvalgte lod i en årrække.

Startede på kultfilm

I rollen som den halvirriterende skildpadde og som instruktøren bag glemte en del nok, at Søren Fauli ellers havde startet sin karriere anderledes hipt med kultfilmen "De skrigende halse" fra 1993.

Den var en slags selvbiografisk gøren grin med det overprætentiøse punkmiljø fra begyndelsen af 1980'erne, som han selv var en del af, med blandt andre Thomas Bo Larsen i en tidlig hovedrolle.

Bag Polle Fiction

Selvironi og farce fortsatte med at præge Faulis færden med flere samtidssatiriske film. Herunder tv-filmen "Den store Kul-Tur", som ironiserede over det europæiske kulturbyfænomen.

Men komedier som "Polle Fiction" og parykfarcer som "Grev Axel" med Peter Frödin i hovedrollen - af en anmelder kaldt for "lavkomisk tomgang" - vendte den kreative skude.

I stedet skabte Fauli sig en særdeles indbringende kommerciel karriere, hvor han scorede kassen på populære og prisbelønnede tv-reklamer for Kims, Polle fra Snave og Tuborgs "Det er en ommer".

Fyret fra reklamefilm

Et liv, hvor han selv har fortalt, at han blev totalt opslugt af de økonomiske perspektiver.

Til gengæld faldt hans selvrespekt. Og til sidst blev han fyret fra en forhadt reklamefilm for XL Byg.

Efter en karriere spredt i mange retninger fylder Søren Fauli den 24. oktober 60 år. (Arkivfoto).

Det hele udstillede han hudløst i 2008 i DR2's tv-serie "Deroute". Han kaldte det selv en tragedie om en instruktør ved navn Søren Fauli, der står over for valget mellem at lave den spillefilm, han længe har drømt om, eller et lukrativt tilbud om at lave en reklamekampagne for en sodavand.

Ivrig debatør

Forinden havde Fauli overrasket med dokumentarfilmen "Min morfars morder".

Her satte han sig for at tilgive sin morfars morder, den tidligere danske SS-officer Søren Kam, for det mord, som Kam begik mod Faulis morfar, journalisten Carl Henrik Clemmensen, i slutningen af den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig.

Siden blev Fauli en ivrig debattør som mangeårigt medlem af P3's populære "Mads og Monopolet".

Kaste 50 millioner af sig

På Radio24syv afholdt han et ugentligt politisk idéværksted i programmet "Løsgængeren". Han deltog også løbende i satireprogrammet "Den Korte Radioavis" på Radio24syv.

Det store vendepunkt for en mand, der engang erklærede sig selv som supermaterialist, kom dog, da han blev kreativt tilknyttet den ekspansive detailhandelskæde Normal via sit selskab Dauli Film, som har aktier i butikskæden.

For et par år gav det et afkast på 50 millioner kroner til Fauli. Og sådan kan selv punk føre til alt.

Søren Fauli er gift for anden gang og far til i alt fem børn.

SØREN FAULI

Søren Fauli er en dansk filminstruktør, manuskriptforfatter, skuespiller, billedkunstner, debattør og radiovært, der brød igennem med filmen De skrigende halse. Han er født Søren Clemmensen Møller.

Kilde: Wikipedia

Søren Fauli's Career

Powered by Labrador CMS