Politiet i kæmpe brøler

Chefpolitiinspektøren lægger sig fladt ned og beklager, at en målrettet indsats, hvor cirka 3.800 cyklister blev standset og 30 blev sigtet, skete uden lovhjemmel

Offentliggjort Sidst opdateret

Københavns Politi gennemførte over femten dage i februar måned en razzia mod cyklister uden at have lovhjemmel til det.

Her blev omkring 3.800 cyklister standset og fik tjekket stelnummeret på cyklen. Det førte til omkring 30 sigtelser for at køre på en cykel, der var meldt stjålet.

Det skriver TV2 Lorry.

I indsatsen anvendte politiet færdselslovens paragraf 77 som begrundelse for at standse og kontrollere tilfældige personers cykler.

Men denne paragraf giver ikke politiet tilladelse til at gøre netop dette. Det erkender Københavns Politi over for TV 2 Lorry.

- Vi kan konstatere, når vi kigger i juraen, at vi har begået en fejl i forhold til fortolkningen af Færdselsloven, siger chefpolitiinspektør Søren Thomassen til TV 2 Lorry.

Erkendelsen kommer efter, at TV 2 Lorry i februar måned rettede henvendelse til politikredsen med spørgsmål til lovhjemmel for at stoppe det store antal cyklister.

Beklager

- Juraen definerer, at vi skal have en rimelig grund eller en mistanke for at kunne stoppe en person. Det betyder så, at der er en del københavnere, der om ikke andet har fået en dialog med politiet i nogle minutter. Dem beklager jeg over for. 

- Jeg håber dog, at de som cyklister også deler bekymringen og hylder, at der laves indsatser mod cykeltyveri, siger Søren Thomassen.

Ifølge Københavns Politi kommer den manglende lovhjemmel dog ikke til at betyde, at betjentene nu vil stoppe med at tjekke stelnumre. I stedet vil det fremover ske under lidt ændrede forudsætninger.

- Vi kommer til at fortsætte kampen mod cykeltyveri. Det gør vi ved at lave færdselskontroller, hvor vi undervejs så kan få en mistanke om, at cyklen kan være stjålet. 

- Og så vil vi fuldt lovligt kunne aflæse stelnummeret og kontrollere det, siger chefpolitiinspektør Søren Thomassen.

Med andre ord vil politiet derfor skulle stoppe en cyklist for at begå en forseelse eller for at have en cykel, der ikke lever op til lovkravene. 

Herefter kan politiet så spørge til cyklens oprindelse, hvilket så kan lede til en såkaldt begrundet mistanke, som så til sidst kan lede til en kontrol af cyklens stelnummer.

Chefpolitiinspektør Søren Thomassen fortæller desuden, at sigtelsen mod de 30 personer, der blev fanget i at være i besiddelse af en stjålet cykel, opretholdes og køres som normalt trods den manglende hjemmel til at tjekke stelnummeret.

Samtidig påpeger Søren Thomassen, at politiets indsats – hjemmel eller ej – i sidste ende ledte til et fund af en større samling elcykler og ladcykler, der var stjålet andetsteds.
Tilbage i februar måned, mens den målrettede indsats pågik, forklarede politikredsen ellers, at razziaer som denne var helt almindelige.

Hver femte københavner

- Det er en del af vores kontrolopgave. Så det er ikke nyt, nej. Men det er noget tid siden, vi sidst har gjort det, sagde Jonas Wybrandt, som er leder af Københavns Nærpoliti, dengang.
Københavns Kommunes seneste Tryghedsundersøgelse fra sommeren sidste år viste, at hver femte københavner fået stjålet en cykel inden for det seneste år.

I samme undersøgelse svarede knap to tredjedele af de adspurgte, at de er bekymret for at få stjålet deres cykel.

Ifølge Danmarks Statistik var der 14.429 anmeldelser om cykeltyveri i København i 2020. I samme område blev der blot rejst 138 sigtelser for dette.

Powered by Labrador CMS