Politiet advarer mod dating-mønstre

Politiet modtager med mellemrum anmeldelser fra borgere, der først bliver lokket til at sende intime billeder på nettet, for derefter at blive udsat for afpresning af kriminelle

Offentliggjort Sidst opdateret

Honningfælder, lokkeduer…

Kriminelles metoder til at forsøge at afpresse borgere på nettet har mange navne.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtager med mellemrum anmeldelser fra både mænd og kvinder, der bliver udsat for afpresning af kriminelle.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse. 

Intime billeder

Fælles for en række af anmeldelserne er, at borgerne i første omgang er blevet lokket til at sende intime billeder af sig selv til en person, de har knyttet romantiske bånd med via sociale medier.

Derefter bliver borgerne udsat regulær afpresning, hvor de skal betale store beløb for at undgå, at billederne bliver sendt til venner og bekendte på for eksempel Facebook.

Ender blindt

- Denne type kriminalitet rammer bredt, også bredere end mange umiddelbart forestiller sig. Det er personer i alle aldersgrupper, der bliver ramt. Vi har sager med unge kvinder, men også med for eksempel midaldrende mænd, forklarer lederen af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed, vicepolitiinspektør Jacob Rindom.

Han peger også på, at denne type sager desværre ofte kan være vanskelige at efterforske, fordi de digitale spor, der skal føre tilbage til gerningsmanden, ofte ender blindt. 

Så har man først betalt, er det yderst vanskeligt at få pengene igen, ligesom gerningsmanden er vanskelig at identificere.

Vær yderst forsigtig

Vicepolitiinspektøren opfordrer derfor også til, at man er yderst forsigtig, når man dater online, i forhold til at dele billeder, videoklip og personlige oplysninger, der efterfølgende kan bruges til afpresning.

Politiet advarer mod visse mønstre, når det gælder online-dating. (Arkivfoto)
Politiet advarer mod visse mønstre, når det gælder online-dating. (Arkivfoto)

GODE RÅD

Du kan som udgangspunkt ikke være sikker på, at de personer, du møder på sociale medier, er dem, de udgiver sig for at være. 

Det er nemt at opbygge falske identiteter på nettet ved at bruge andres profilbilleder, familiebilleder med mere, som ligger frit tilgængeligt på for eksempel Facebook.

Send ikke private billeder, videoklip og del ikke personlige oplysninger med personer, hvor du ikke er 100 procent sikker på deres identitet og har fuld tillid til dem.

Yderst erfarne

Vær opmærksom på, at disse kriminelle er yderst erfarne i forhold til at overtale personer til at sende penge, private fotos m.m.

Er skaden sket, så giv ikke efter for afpresning. Du har ingen garanti for, at de kriminelle holder, hvad de lover. Ofte kan den første betaling være et signal om, at de kan fortsætte afpresningen.

Anmeld sagen til politiet.

Kilde: Politiet
Powered by Labrador CMS