Nu kommer den nye vaccine til Danmark

Ny vaccine forventes leveret i Danmark i uge 8 eller 9. Der holdes øje med, om den kan bruges til tredje stik

Den femte vaccine er på vej til Danmark, men dens fremtid er endnu ukendt
Offentliggjort Sidst opdateret

Den femte coronavaccine blev i slutningen af december godkendt til brug i EU.

Men det er endnu ikke besluttet, om vaccinen, der er udviklet af amerikanske Novavax, overhovedet skal tages i brug i Danmark.

Sundhedsstyrelsen afventer lige nu, om vaccinen viser sig effektiv til revaccination - det vil sige et tredje stik. For foreløbig er den kun godkendt til primærvaccination - første og andet stik.

Mangler godkendelse

- Nuvaxovid (vaccinens navn, red.) er ikke godkendt til et tredje stik, men effekten af vaccinen som boostervaccine er ved at blive undersøgt i et klinisk studie, oplyser Kirstine Moll Harboe, sektionsleder hos Sundhedsstyrelsen, i et skriftligt svar.

- Sundhedsstyrelsen vil særligt holde øje med data for effekten og sikkerheden af Nuvaxovid givet som et ekstra stik efter en primærvaccination med en mRNA-vaccine (Pfizer og Modernas vacciner, red.), lyder det videre.

Kommer snart

Styrelsen oplyser også, at det er "uvist, om vaccinen er effektiv over for omikron".

Men selv om Novavax-vaccinens fremtid i Danmark foreløbig er uafklaret, går der ikke længe, før den efter planen ankommer til Statens Serum Instituts (SSI) lager.

SSI oplyser, at Danmark har bestilt 930.000 doser af vaccinen gennem EU. De første doser forventes leveret i uge 8 eller 9 - det vil sige tidligst 21. februar.

Kun to i programmet

Den præcise leveranceplan kendes dog ikke endnu.

I EU er der foreløbigt godkendt coronavacciner fra Pfizer, Moderna, AstraZeneca og Johnson & Johnson ud over vaccinen fra Novavax.

I Danmark er det dog kun vaccinerne fra Pfizer og Moderna, der er en del af det generelle vaccinationsprogram.

Før omikron

Novavax-vaccinen er en proteinbaseret vaccine, hvor Pfizer og Modernas er såkaldte mRNA-vacciner, der er en ny type vaccine.

To undersøgelser har vist, at Novavax-vaccinen har en effektivitet på omkring 90 procent i forhold til at forhindre sygdom. De blev dog foretaget, inden omikronvarianten overtog billedet.

Novavax arbejder også på en specifik vaccine mod omikron.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS