Nu er det helt slut

Siden juni 2021 har butikker kunnet sælge sit restlager af farverige tobakspakker, men det er slut nu

Nu bliver pakkerne ens.
Nu bliver pakkerne ens.
Offentliggjort Sidst opdateret

For at få færre børn og unge til at ryge, vedtog Folketinget i 2020 en lov, der skulle gøre tobakspakker neutrale og dermed tiltrække mindre opmærksomhed i butikkerne.

Efter en overgangsperiode træder loven endeligt i kraft fra fredag, hvor tobakspakker - herunder cigaretter og tyggetobak - ikke længere må have farverigt design og iøjnefaldende skrift. 

Nu skal alle pakker være grøn-brune.

Sådan ser de neutrale cigaretpakker ud i Frankrig. Det skal de danske rygere vende sig til fra fredag. (Arkivfoto)
Sådan ser de neutrale cigaretpakker ud i Frankrig. Det skal de danske rygere vende sig til fra fredag. (Arkivfoto)

Glæde hos Kræftens Bekæmpelse

Det er noget, der glæder Kræftens Bekæmpelse, skriver organisationen i en pressemeddelelse fredag morgen.

- Et produkt, der slår hver anden bruger ihjel, skal man ikke reklamere for. Heller ikke ved at pakke det ind i lækkert design, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

- Fra interview med unge ved vi, at pakkernes design blandt andet påvirker unges opfattelse af cigaretternes kvalitet, smag, skadelighed og styrke.

Snus er uden for

Det er dog ikke alle tobaksprodukter, der er underlagt reglerne. 

Nikotinposer - også kaldet snus - kan fortsat benytte sig af farverigt design.

Kræftens Bekæmpelse havde gerne set, at også nikotinposer fremover skulle sælges i neutrale pakker.

- Nikotin er sundhedsskadeligt og afhængighedsskabende, også når det ikke er i form af cigaretter. Børn og unge skal hverken være afhængige af nikotin eller tobak, siger Mette Lolk Hanak.

Nu er det endegyldigt slut

Siden juni 2021 har det været lovligt for forhandlere at sælge sit restlager af farverige tobaksprodukter, men det er altså slut nu.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har tobaksindustrien brugt pakkernes design som blikfang og til at lede opmærksomheden væk fra sundhedsadvarslen - blandt andet hos den helt unge målgruppe.

- Det er nu slut, og forhåbentligt kan det nye udseende være med til at give det sidste skub til de mange rygere, som faktisk gerne vil stoppe med at ryge, siger Mads Lind, der er seniorkonsulent i Hjerteforeningen, i meddelelsen.

I hælene på de andre

Danmark kommer til at følge i sporene på en række andre europæiske lande. Frankrig, Storbritannien og Norge har allerede indført samme regler.

De neutrale pakker er fra dansk side et af initiativerne i en handleplan, der har som formål at få færre børn og unge til at starte med at ryge. Handleplanen blev vedtaget af Folketinget i 2020.

Det har i det hele taget været planen med initiativet at gøre tobaksprodukter mindre synlige for unge. 

Tobakken hos landets butikker skal således gemmes væk, og så har man også indført røgfri skoletid.

Ikke alle erfaringer er gode

Der er også tvivlsomme erfaringer med, om standardiserede cigaretindpakninger får færre til at ryge.

- I Australien målte myndighederne på effekten af tiltaget og fandt et fald på 0,55 procentpoint over tre år. I Norge så man en stigning i salget af snus efter, at tiltaget blev indført, og nu her flere år efter, så udebliver effekten stadig, siger Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne, og supplerer:

- Det, vi primært hører, er, at tiltaget giver problemer i butikkerne og øger ekspeditionstiden. Da alle pakker er ens, så er det ikke længere ligetil for butiksekspedienten at skelne imellem de forskellige cigaretmærker.

STANDARDARISEREDE INDPAKNINGER

Standardiserede cigaretindpakninger kaldes også "neutrale cigaretindpakninger".

Standardisering af et produkts indpakning betyder, at producent og produktnavn må stå på pakken, men der må ikke fremgå et logo, ligesom producenten ikke må have indflydelse på pakkens udseende, herunder farve og lignede grafisk udtryk.

Folketinget vedtog, at tobaksproducenter fra 1. juli 2021 ikke længere måtte producere cigaretpakker uden standardiseret indpakning.

Fra 1. april 2022 må forhandlere ikke længere sælge cigaretpakker uden standardiseret indpakning.

Lande som f.eks. Storbritannien, Norge, Australien og Frankrig har indført standardiserede indpakninger. I Sverige blev forslaget forkastet med henvisning til den svenske forfatnings sikring af virksomheders kommercielle rettigheder.

Powered by Labrador CMS