Nabo til brandfarlig fabrik raser

Fabrikken har haft 27 brande siden 2020, og brandmyndighederne udsteder det ene påbud efter det andet

Ole Christensen husker tydeligt storbranden i oktober 2021. Siden har der været 13 småbrande.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

- Først kommer sirenerne fra den ene side, og så kan vi høre, at der kommer et nyt hold brandbiler fra Kolind, fortæller Ole Christensen.

Han er nabo til spånpladeproducenten Kronospan i Pindstrup. 

Det er et naboskab med garanti for dramatik, da produktionen tilsyneladende medfører en hel del brande – senest den 16. april i år.

Og lyden af hylende brandbiler i nabolaget er blevet en del af dagligdagen i den lille landsby med den store fabrik.

Ifølge en oversigt, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, er Beredskab & Sikkerhed rykket ud til hele 13 brande på Kronospan siden storbranden i oktober 2021, hvor 53.000 kubikmeter træspåner selvantændte og brændte i ni dage.

27 brande siden 2020

Siden 2020 har der været 27 brande. 

Beredskabsstyrelsen har på landsplan kun registreret to industri- og lagerbygninger med flere udrykninger til brande i hele landet.

Dermed er Ole Christensen nabo til en af Danmarks mest brandfarlige fabrikker målt på antallet af brande de seneste år.

Sort sky og kæmpebrag

Han beskriver livligt flere af de brande, han har set og hørt igennem sine 29 år som nabo til fabrikken.

- En gang rejste der sig en sort sky, inden der lød et kæmpe brag. Det var vist en støveksplosion, fortæller han.

Ole Christensen er dog ikke bekymret for sin egen sikkerhed som nabo, da der trods alt er en vis afstand til fabrikken.

- Der er vel over 200 meter hen til, hvor selve produktionsområdet begynder, forklarer han.

Er forarget

Men at fabrikken gang på gang får stribevis af påbud, når brandmyndighederne er på besøg, forarger ham.

En gennemgang af alle brandtilsyn siden 2013, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, viser, at der er givet påbud til fabrikken ved hvert eneste besøg. 

Antallet og alvorsgraden varierer. Ved et tilsyn i december 2021 blev der givet 27 påbud i relation til brandsikkerheden.

- Det er noget forbandet svineri, konstaterer Ole Christensen, mens han bladrer igennem rapporten.

HAr intet til overs for fabrikken

Sidste år blev der udstedt ti påbud. Blandt andet var en brandport ikke færdigmonteret og stod fastholdt i åben stilling.

Et andet påbud gik på, at Kronospan opbevarede større gasflasker, end fabrikken havde tilladelse til. Et forhold der først bliver bragt i orden nu.

- Jeg har ikke noget til overs for fabrikken, men jeg har noget til overs for de ansatte. Hvad hvis de kommer til skade, fordi tingene ikke er i orden? spørger Ole Christensen.

Har noteret mængden af påbud

Hos Beredskab & Sikkerhed, der ejes og drives af kommunerne i Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs, har man også noteret sig mængden af påbud og brande på det, der ifølge beredskabsdirektør Morten Sønderby, er den suverænt største brandfarlige fabrik i de fire kommuner.

- I den ideelle verden, hvor alt var i orden, skulle der ikke være nogen påbud at give, siger han.

Men da situationen er, som den er på Kronospan, har Beredskab & Sikkerhed intensiveret den forebyggende indsats.

- Det har vi gjort, fordi det er en brandfarlig virksomhed, og vi kører dertil så mange gange. Derfor synes vi, at vi skal komme der hvert år for at se, hvordan vi kan forbedre brandsikkerheden sammen med virksomheden, siger Morten Sønderby.

419 brandfarlige virksomheder

Burde I ikke have indført hyppigere brandtilsyn allerede før storbranden i 2021?

- Det tænker jeg, at jeg gerne ville have gjort noget tidligere. Men vi har 419 brandfarlige virksomheder, hvoraf de 136 er med udendørs oplag eller produktion ligesom Kronsspan, så der er meget at se til.

Netop udendørsarealerne, hvor Kronospan opmagasinerer store mængder træ, kom i fokus efter storbranden i 2021, hvor enorme bjerge af træflis brød i brand.

- Storbranden i 2021 var den største i Danmark siden fyrværkeribranden i Seest ved Kolding, forklarer Morten Sønderby.

Året efter overtog en stor brand på Studstrupværket den rekord, men det specielle ved Kronospan er, at det bliver ved med at brænde fra tid til anden.

Går den rigtige vej

Ifølge beredskabsdirektøren går det dog den rigtige vej i forhold til påbuddene.

- Vi har set et fald i antallet af påbud fra 2021 til 2023, og det forventer vi også. Det er vigtigt, at man udbedrer de påbud, så vi ikke skal påtale de samme ting gang på gang, siger han.

Den seneste brand var 16. april i år.

Tilbage i haven ved siden af Kronospan har Ole Christensen vænnet sig til, at brandbilerne kommer kørende fra tid til anden.

Selvom han ikke er bekymret for sin egen sikkerhed, provokerer og bekymrer ham, når han ser de mange påbud om branddøre, der ikke virker, og manglende tilladelser til opbevaring af gasflasker.

- Det kan ikke være rigtigt. De burde have nogle store bøder, for medarbejderne er i en risikozone, siger han.

Vil ikke stille op

TV2 Østjylland ville gerne have spurgt ledelsen på Kronospan, om brandene og de gener, de medfører, er et vilkår, som borgerne i Pindstrup og medarbejderne på fabrikken bare må leve med?

Ledelsen på Kronospan har dog ikke ønsket at stille op til et interview eller svare på de spørgsmål, TV 2 Østjylland har sendt.

Kronospan laver spånplader

Kronospan producerer spånplader, der blandt andet bruges i byggeriet og møbelindustrien.

Pladerne laves af træflis, der limes sammen, og fabrikken i Pindstrup forbruger efter eget udsagn 380.000 ton træ om året – altså mere end 1000 ton i døgnet.

Virksomheden er i dag internationalt ejet, og der er 40 fabrikker rundt omkring i Europa - herunder en i Pindstrup på Djursland.





Powered by Labrador CMS