Moderna melder ud om vaccinen

Vaccine fra Moderna giver beskyttelse til børn på linje med, hvad der er set hos voksne

Moderna vil inden længe ansøge om at få godkendt sin vaccine til børn fra 6-11 år. I dag er vaccinen godkendt til børn fra 12 år og opefter i Europa. (Arkivfoto)
Moderna vil inden længe ansøge om at få godkendt sin vaccine til børn fra 6-11 år. I dag er vaccinen godkendt til børn fra 12 år og opefter i Europa. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Coronavaccinen fra Moderna har vist en god effekt til børn i aldersgruppen 6-11 år.

Det viser de foreløbige resultater fra det afsluttende forsøg med vaccinen, hvor den er testet på 4753 børn mellem 6 år og 11 år.

Det oplyser Moderna i en meddelelse.

Det amerikanske selskab oplyser, at niveauet af antistoffer hos børnene i forsøget var på niveau med, hvad der er set i forsøg med voksne.

Mængden af antistoffer er en indikation af, hvor god beskyttelse vaccinen giver mod coronavirus.

Til børn

Samtidig var størstedelen af bivirkningerne milde og var typisk træthed, hovedpine, feber og ømhed ved det sted, hvor børnene var blevet stukket.

Moderna vil inden længe ansøge om at få godkendt vaccinen til børn mellem 6-11 år hos lægemiddelmyndighederne i EU og USA.

Også medicinalselskaberne Pfizer og BioNTech er ved at få godkendt deres fælles coronavaccine til børn i aldersgruppen.

De to selskaber er længere fremme i processen end Moderna, da de allerede har sendt en ansøgning til Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), som nu er ved at vurdere data fra forsøgene.

Tester til helt små

EMA kommer med en indstilling, som EU-Kommissionen så skal tage stilling til. Kommissionen plejer at følge EMA's anbefaling.

For at vaccinerne i sidste ende vil blive tilbudt til danske børn fra 6-11 år, kræver det, at Sundhedsstyrelsen vælger at anbefale det.

Moderna er også ved at teste vaccinen på børn mellem seks måneder og seks år, men her er forsøgene ikke afsluttet.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Også Pfizer/BioNTech har lavet et forsøg, hvor man tester børn i den aldersgruppe.

Powered by Labrador CMS