MitID sætter ældre i knibe

Borgere, der bruger kodelæser eller kodeoplæser og ikke har en mobiltelefon, kan ikke handle online før 2023

Offentliggjort Sidst opdateret

Den kommende tid kan blive besværlig for borgere, der vil bruge kodelæser eller kodeoplæser til MitID, hvis de ikke har en mobiltelefon.

Fra 1. november skal alle kunder nemlig bruge deres MitID til at identificere sig, når de køber varer på nettet.

Men hvis man bruger kodelæser eller kodeoplæser og ikke kan identificere sig ved hjælp af en sms-kode på telefonen, er det ikke muligt at foretage køb online.

Det findes der først en løsning på i begyndelsen af 2023, har avisen Politiken beskrevet.

Skal udskydes

Hos Ældre Sagen mener man, at bankerne skal udskyde implementeringen af MitID, indtil der er fundet "en tilfredsstillende løsning", siger direktør Bjarne Hastrup.

- For dem, der ikke har det (en mobiltelefon, red.), der vil jeg sige, at de bliver digitalt udelukket. Det mener jeg ikke, at man kan tillade sig overfor en hel befolkningsgruppe, som klart har behov for nethandel, tilføjer han.

Ikke muligt

Det er dog ifølge Finans Danmark ikke en mulighed.

Michael Busk-Jepsen forklarer, at implementeringen allerede er udskudt en gang tidligere på grund af pres i Borgerservice.

I samme ombæring gav Finanstilsynet bankerne et påbud om, at de ikke må give adgang til bankerne med NemID nøglekortet efter den 31. oktober i år.

- Bankerne har i forlængelse heraf fået draget den naturlige konsekvens at helt lukke ned for NemID i bankerne den 31. oktober i år.

- Det skal også ses i lyset af vores generelle ønske om at holde fast i overgangen til MitID med alle de generelle sikkerhedsforbedringer, som MitID giver.

- Så lukkedatoen her den 31. oktober i år, den står fast i forhold til bankerne, siger Michael Busk-Jepsen.

Han beklager, at de berørte må vente på en løsning.

For borgere, der vil bruge en kodelæser eller kodeoplæser til MitID, kan det blive et problem at købe varer online. (Arkivfoto).
For borgere, der vil bruge en kodelæser eller kodeoplæser til MitID, kan det blive et problem at købe varer online. (Arkivfoto).

0,5 procent

Ifølge Finans Danmark er det i dag omkring 0,5 procent af de samlede transaktioner, der bliver godkendt med en nøgleviser eller nøgleoplæser i NemID-regi.

Ældre Sagen har ikke tal på, hvor mange af deres medlemmer, som handler over nettet. Men ifølge Bjarne Hastrup er der tale om et stigende antal.

Henrik Theil, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv indenfor digital handel, forklarer, at situationen også kan skabe problemer for netbutikkerne.

- Det vil - ud over at man taber købet i netbutikken - sandsynligvis også give en hel del henvendelser til netbutikken, hvor man har sure kunder, som ikke kan forstå, hvorfor de ikke kan betale, siger han.

MitID

Digitale løsninger bliver erstattet af nye over tid. Det gør de, fordi de skal være sikre og kunne følge med udviklingen. MitID lever op til de nyeste standarder for sikkerhed, så vi også i fremtiden kan færdes trygt på nettet.

Derfor bliver NemID til MitID: Dit kommende bevis for, hvem du er, når du logger ind, godkender handlinger eller har brug for at skrive under digitalt.

Umiddelbart vil du ikke opleve den store forskel, når du først får MitID – ud over at du fx ikke længere skal bruge dit nøglekort eller nøgleapp. Se Sådan kommer MitID til at se ud. Men der er forskel. Forskelle, der betyder, at det bliver vanskeligere at misbruge MitID, og at det bliver nemmere at kunne videreudvikle MitID til en hverdag, hvor teknologi hjælper os med stadigt mere.

Mere tryghed

For at få MitID skal du følge en selvbetjeningsproces, som du omhyggeligt skal gå igennem. Det skyldes bl.a., at vi skal være sikre på, at der ikke er andre, der udgiver sig for at være dig.

Med MitID kommer også nye sikkerhedsforanstaltninger. Fx får du besked, hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Du kan også vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt. Det er dog stadig vigtigt, at du passer godt på dit personlige MitID.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen
Powered by Labrador CMS