Mere end 130 millioner værd
Paul Auster er blevet populær - særligt i Danmark og det øvrige Europa - gennem sine bøger om New York. Den 3. februar fylder han 75 år
I midten af 1950'ernes New York møder en otteårig dreng sit store idol i form af den tidligere baseballspiller for New York Giants Willie Mays.
Ivrig efter at forevige øjeblikket spørger den unge dreng efter en autograf, men må give fortabt, da hverken drengen eller Mays er i besiddelse af et skriveredskab.
Mays må til sidst forlade den stortudende dreng uden autograf. Men afvisningen skal vise sig at blive afgørende for drengens fremtid.
Mærket af oplevelsen har han aldrig siden forladt sit hjem uden et skriveredskab. I dag er han anerkendt som en af de største nulevende forfattere.
- Hvis du altid har en blyant i lommen, er der en god chance for, at du på et tidspunkt får lyst til at bruge den, har den amerikanske forfatter Paul Auster udtalt om episoden.
Den 3. februar fylder han 75.
Meget kendt i Danmark
Det er ellers ikke i hjemlandet, at Paul Auster nyder størst succes. Faktisk er han langt mere anerkendt i Europa og særligt i Danmark, hvor han er en af de mest populære forfattere.
Af samme årsag er det ikke usædvanligt, at Paul Austers bøger sælges i danske boghandler, længe før de når de amerikanske.
En del af forklaringen skal måske findes i danskernes fascination af storbyen New York, som en stor del af Austers litteratur udspringer fra.
Trilogien
Hans mest kendte værk er New York-trilogien, som består af romanerne "By af glas", "Genfærd" og "Det aflåste værelse".
De tre romaner blev desuden hans gennembrud, som kom relativt sent i karrieren.
Paul Auster befandt sig i slutningen af 30'erne, da bogen "By af glas" blev udgivet efter afvisninger fra 17 forskellige forlæggere.
Forfatteren har før beskrevet, hvordan han desperat kæmpede for at få økonomien til at hænge sammen før gennembruddet.
- Jeg havde brugt hele mit liv på at undgå at tænke på penge. Pludselig var det det eneste, jeg kunne tænke på. Jeg drømte om mirakuløse omvæltninger, lotterimillioner, der dalede ned fra skyerne, og absurde bliv-rig-hurtigt-reklamer, skriver han i et memoir.
20 af de helt store
Den mirakuløse omvæltning endte dog med at blive en realitet for Auster, som i dag har en estimeret nettoværdi på 20 millioner dollar ifølge Celebrity Net Worth.
52 år efter autografepisoden modtog forfatteren desuden en signeret baseball af Willie Mays.
Det skete, efter at baseballspilleren opdagede Paul Austers essay "Why Write?", som skitserer episoden.