Mænd ligger på lur, når kvinder sælger tøj på Facebook
Kvinder modtager klamme beskeder og billeder af seksuel karakter fra mænd, der er interesseret i alt andet end tøj
Citathistorie: TV 2 Østjylland
Køb og salg af brugt tøj kan både være godt for den enkeltes økonomi og for klimaet. Og med nettets mange online handelspladser, er det nemt at sætte sit tøj til salg.
Men for mange kvinder følger der ubehagelige oplevelser med i form af klamme og krænkende beskeder, når de benytter platformen Facebook Marketplace til at handle tøj.
TV2 Østjylland har undersøgt fænomenet og været i kontakt med 201 kvinder, der benytter Facebook Marketplace. 129 af dem fortæller, at de har modtaget upassende beskeder, efter at have oprettet deres annoncer.
Klamme beskeder
- Jeg vil give dig 2000. Sidste offer er 4000 bare for at slikke dine sure tæer rene. Så kan vi hygge sammen. Jeg elsker at slikke missen, lød beskederne til Anna Præstegaard Madsen.
- Hej, jeg er en 27-årig underdanig fyr som betaler for overlegne kvinders brugte sokker. Ville spørge om jeg kunne købe dine brugte sure sokker? Vil give 200 pr par, lød beskeden til Simone Bonde.
For flere af kvinderne stopper det ikke ved klamme beskeder og billeder fra mænd, der ikke kan styre sig. Her eskalerer det til opkald og frygt for, at mændene vil opsøge deres ofre.
50 beskeder
Det fortæller Frederikke Petersen, der modtog op mod 50 beskeder, da hun i foråret satte en trøje til salg.
- Der går ikke mere end et par timer, før jeg får de første henvendelser. Og de har ikke noget med tøj at gøre. De, der skriver, vil have noget andet, fortæller Frederikke.
En af mændene gik udspekuleret til værks og skrev, at han ville købe trøjen til sin kæreste. Han virkede helt reel, så Frederikke Petersen gik ud fra, at han rent faktisk ville købe trøjen. Derfor fik han også hendes telefonnummer, så han kunne overføre pengene på MobilePay, men dagen efter fik hun så en klam besked, efter de havde aftalt, hvor mandens kæreste kunne hente trøjen.
Flere opkald
- Perfekt. Så kan hun lige nå at sutte min pik godt og grundigt, inden hun afhenter hos dig, skrev han.
Efterfølgende modtog hun flere opkald fra skjult nummer, og da hun til sidst tog telefonen, var det en mand, der hævdede, at han havde fundet Frederikke i en escort-annonce på nettet og ville høre, om han kunne komme forbi.
Frederikke Petersen har ikke selv kunnet finde annoncen. Hun tror, det er manden, der fik hendes nummer, som ringede for at chikanere hende.
Får et sug i maven
- Jeg kan jo ikke sige, om det er ham eller ej. Men jeg må indrømme, at jeg får et sug i maven over de her skjulte opringninger, for dem plejer jeg ikke at få. Og jeg tænker da, at det er ham, og det er ikke særlig rart, siger hun og fortsætter:
- Jeg frygter, at det kan udvikle sig, nu hvor den her person har mit nummer. At han måske kan finde yderligere informationer om mig, min lokation, min skolegang og mit arbejde. Min allerværste frygt er, at han opsøger mig.
Ulovligt
Det, mændene foretager sig, er ikke blot upassende, men i flere tilfælde også ulovligt, fortæller juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.
- Hvad billeder angår vil min vurdering være, at det er ulovligt, hvis man sender seksualiserede billeder som dickpics og den slags uopfordret til nogen, man ikke kender. Det vil være blufærdighedskrænkende, siger han.
Og selv om de fleste af mændene nøjes med at kommunikere på skrift, kan det lige så vel være en lovovertrædelse.
- Hvis man sender tekst til nogen, man ikke kender, hvor man eksplicit beskriver, hvad det er for en ydelse, man gerne vil have, eller hvad man godt kunne tænke sig, vil jeg også mene, at det er blufærdighedskrænkende, siger professoren.
- Facebook har et ansvar
TV2 Østjylland har også vist en række beskeder til Emil Ludvigsen, der er fagkonsulent på Center for digital pædagogik.
- Det er jo mændenes ansvar, og hvis det er mænd, der har en god intention, skal vi jo få dem til at forstå, at det ikke opleves sådan af kvinderne. Og ved de mænd, der har en ond intention, skal vi måske have politiet ind over, siger han.
Emil Ludvigsen mener også, at Facebook Marketplace har et ansvar for det, der foregår.
- Hvis jeg som mand vil finde nogle af de her kvinder, kan jeg bare søge på dametøj, og så får man et katalog af kvinder, og så kan man gå i gang fra en ende af. Man kan ikke kontrollere, hvem der kan finde de varer, man sætter til salg.
Ingen kommentarer
Facebook Marketplace er ejet af selskabet Meta. TV2 Østjylland har kontaktet Meta for at få selskabets kommentar til det, der foregår på Marketplace og for at høre, om det er noget, selskabet forsøger at stoppe og hvordan.
Trods flere henvendelser både på mail og telefonisk er det ikke lykkes at få en kommentar fra Meta.
Vi har også kontaktet Østjyllands Politi, der opfordrer kvinderne til at anmelde det, hvis de oplever blufærdighedskrænkende adfærd.