Løber tør for boliger til ukrainere
15 kommuner huser flere hundrede flygtninge fra Ukraine, mens andre har ganske få
Citathistorie: DR Nyheder
Det står nu klart, at myndighederne forbereder sig på op mod 100.000 ukrainske flygtninge.
Men allerede i dag nærmer enkelte kommuner sig smertegrænsen for, hvor mange flere de kan modtage. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt 67 kommuner.
I Lemvig har de modtaget 250 flygtninge, og det er så mange for den vestjyske kommune, at der snart ikke er flere egnede boliger.
Ingen ledige boliger
- Hvis vi skal modtage flere flygtninge, bliver det på andre vilkår. Der kan blive tale om midlertidig indkvartering i haller. Vi er ved at nå smertegrænsen i forhold til boliger. Det er svært at finde flere, siger kommunaldirektør Lars Keld Hansen.
Han fortæller, at mange flygtninge er søgt mod venner og familier, så antallet af ukrainere i Lemvig på en måned er fordoblet. Kommunen har blandt andet flygtninge, der bor på en fiskeriskole og er ved at indrette en gammel daginstitution, men der er ikke længere ledige boliger, som er i nogenlunde afstand af skoler, børnepasning og indkøb.
På Morsø kniber det på samme måde med at finde boliger til ukrainske flygtninge, oplyser kommunen.
Uden sammenligning
Over 100.000 ukrainske flygtninge kan komme til Danmark, hvis krigen trækker ud, fortalte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde fredag.
- Det vil uden sammenligning være den største mængde fordrevne, der kommer til Danmark siden 2. verdenskrig.
Fuldstændig uden sammenligning med noget, vi har prøvet før, sagde ministeren.
Vil bruge telte
Mattias Tesfaye oplyser, at det kan blive aktuelt at huse flygtninge midlertidig i telte, hvis kommuner som Lemvig ikke kan finde flere egnede boliger. Men:
- Det er ikke tanken, at de skal indkvarteres i telte i lang tid.
15 kommuner havde i begyndelse af denne uge mindst 200 flygtninge, mens tallet for København har rundet 1.000. Omvendt er der også kommuner, hvor ganske få flygtninge har meldt deres ankomst, viser rundspørgen fra DR Nyheder.