Linda kan ikke få job: -Jeg er 63 år – so what?
Antallet af langtidsledige er fortsat 75 % procent højere, end det var i marts 2020, før corona-nedlukningerne i HK Privat. Særligt dem over 55 år er ramt
Citathistorie: HK Privat.
63-årige Linda Frederiksen tæller helt bevidst ikke, hvor mange ansøgninger hun har sendt. Så ville hun gå ned med flaget, siger hun.
Men det er mange.
For hun har været ledig siden foråret 2019, hvor hun blev afskediget på grund af nedskæringer.
- Det er tungt, det kan jeg godt sige dig. Men jeg er nødt til at tro på det, siger Linda Frederiksen til HK Privatbladet.
- Men nogle dage føler jeg mig så ringeagtet og ikke god nok. Hvorfor fanden kan jeg ikke få et job, når alle andre kan. Men jeg er ikke parat til at opgive og prøve, om jeg kan få en tidlig pension. Jeg har stadig masser at byde ind med.
Seniorer er ekstra hårdt ramt
Linda Frederiksen er langt fra alene.
Mens antallet af ledige HK Privat-medlemmer i juli 2021 stort set er på niveau med tiden før corona-nedlukningerne i marts 2020, så ser det helt anderledes ud for antallet af langtidsledige.
Antallet har ganske vist været let faldende siden april, men er ikke desto mindre fortsat hele 75% højere sammenlignet med før corona.
Det skriver HK Privatbladet i sit seneste nummer.
Særligt én gruppe medlemmer er ekstra hårdt ramt af langtidsledighed: Dem, som er kommet lidt oppe i årene.
Mens 31% af alle ledige er langtidsledige, så er det tal 40% for de 60-64-årige, mens det er 36% for de 55-59-årige.
Ikke noget nyt
Der er desværre ikke noget nyt i, at langtidsledigheden rammer aldersmæssigt skævt.
Det fastslår Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i HK Privatbladet.
- Det er noget, vi historisk har set. Ældre har ikke en højere risiko for at blive fyret, når vi bliver ramt af en krise, men hvis de bliver fyret under en krise, så har de vanskeligere ved at ven-de tilbage.
Arbejdsgiverne skal vedkende sig problemerne
Linda Frederiksen er da også overbevist om, at hendes alder spiller en helt afgørende rolle.
- Jeg tror desværre, at mange har en idé om, at især kvinder på over 60 år ikke er parat til at lære noget nyt. Men det er i hvert fald forkert for mig, siger hun. - Jeg har nogle gange forsøgt i ansøgninger at skrive noget a la: Ja, jeg er 63 år – so what? Spille det ud som det er. Men med samme resultat.
HK Privats næstformand Anja C. Jensen opfordrer arbejdsgiverne til selvransagelse, når det kommer til fravalget af medarbejderne, der har rundet de 50 år.
- Arbejdsgiverne skal simpelthen vedkende sig, at det er en udfordring og se at få sat gang i rekrutteringerne blandt de ældre kandidater i ansøgningsbunkerne, siger næstformanden.
Hun understreger samtidig, at netop debatten om mangel på arbejdskraft skærper arbejdsgiverne ansvar for at udvide søgekriterierne:
- Det er ærlig talt svært at se seriøsiteten i at snakke arbejdskraftsmangel, hvis det, der i virkeligheden mangler, er en ordentlig udnyttelse af de mange ledige hænder, som vi allerede har i landet. Uanset, om de sidder på én, der er under eller over 55 år, siger Anja C. Jensen.