Lars overlevede Krudttønden

Lars Vilks har altid søgt at udfordre grænserne med sin kunst, og det har haft store konsekvenser for hans privatliv. Den 20. juni fylder han 75 år

Angrebet på Krudttønden i 2015. I dag fylder Lars Vilks, der var en af deltagerne, 75 år. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Angrebet på Krudttønden i 2015. I dag fylder Lars Vilks, der var en af deltagerne, 75 år. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Datoen siger den 14. februar 2015. Svenske Lars Vilks og en række prominente skikkelser er i gang med et debatmøde om ytringsfrihed og blasfemi i kulturhuset Krudttønden.

Pludselig løsnes skud udefra, og alt bliver kaos.

Fylder 75

Dagen vil nok for evigt være indprentet i hukommelsen hos Lars Vilks, men den har ikke fået ham til at stoppe sit virke som kunstner. Han fylder 75 år den 20. juni.

Angrebet på Krudttønden er nok den episode, flest danskere vil forbinde hans navn med, men allerede inden da var Lars Vilks et kendt og kontroversielt navn i Sverige.

Provokatør

Han er uddannet i kunsthistorie og fandt som ung hurtigt sin egen stil inden for det, der kan beskrives som provokunst.

I 1980 begyndte han eksempelvis på konstruktionen af den 150 meter lange skulptur Nimis, der på latinsk betyder "for meget" uden tilladelse fra myndighederne.

Den står stadig, selv om svenske myndigheder har forsøgt at få den fjernet.

Muhammedtegning

Lars Vilks fik i 2007 publiceret en karikaturtegning, som forestiller profeten Muhammed som en hund. Det medførte flere dødstrusler.

I 2015 blev han altså ufrivilligt knyttet til en af de mest tragiske dage i danmarkshistorien.

Angrebet på Krudttønden på Østerbro var det første af de to dødelige angreb, der fandt sted under terrorangrebet den 14. februar 2015.

Tilbage i Danmark

Året efter besøgte Lars Vilks Danmark igen, og på Christiansborg fortalte han om, hvordan hans liv havde ændret sig.

- Alting er organiseret. Når jeg bevæger mig ud, bliver det et større problem. Jeg skal være meget fleksibel og kan ikke leve et normalt liv, sagde han.

Dømt for at planlægge drab

Truslerne har været mange igennem årene. I 2018 blev en irsk-algerisk mand dømt for at gå skridtet videre og planlægge et drab på Lars Vilks.

Men som kunstneren nævnte ved sit besøg i København i 2016, skal trusler og vold "ikke sætte dagsordenen".

- Jeg vil ikke trække mig som forelæser og deltager i konferencer, bare fordi jeg har en terrortrussel over hovedet. Det er vigtigt at forsvare de ting, man tror på, lød det fra Vilks.

Powered by Labrador CMS