Kommune smider 25 millioner efter flagermus
Forskningen peger på, at gadebelysning påvirker adfærden for de fleste flagermus-arter. Det tager man nu konsekvensen af i Gladsaxe
Citathistorie: TV 2 Lorry
Mens nogen beskylder flagermusen for at stå bag den igangværende verdensomspændende pandemi, så er man i Gladsaxe nu i gang med at forbedre forholdene for det flyvende væsen.
På Frederiksborgvej ved Skovbrynet bor en flagermuskoloni - og nu hvor vejbelysningen skal renoveres, bliver lyset nøje udvalgt, så det generer flagermusene og dermed biodiversiteten mindst muligt.
Prisen for den nye gadebelysning lyder på omkring 25 millioner kroner, oplyser Gladsaxe Kommune til TV 2 Lorry. Penge, der går til rådgivning, projektering, indkøb og anlæg af armaturerne.
Mening med galskaben
Ifølge kommunen er der en mening med 'galskaben'. For de har skævet over mod forskningen, der peger på, at belysning påvirker adfærden for de fleste arter af flagermus.
- Vi har ønsket en belysning, der påvirker flagermusene og naturen mindst muligt, uden at gå på kompromis med trafiksikkerheden, siger vejingeniør Jonas Jørgensen fra Trafik og mobilitet i Gladsaxe Kommune.
Ifølge Gladsaxe Kommune viser et hollandsk forskningsprojekt, at lys, som indeholder korte bølgelængder, såsom blåt, grønt og hvidt lys, ser ud til at have en større effekt på flagermusenes aktivitet og adfærd, end lys med længere bølgelængder som for eksempel rødt lys. Det røde lys er også det bedste lys for de fleste arter af flagermus, når de jager føde.
- Ingen lys - eller slukket lys - ville være det bedste lys for flagermusene, men da det ikke er muligt, er rødt lys det bedste, og det har vi så valgt på den del af strækningen, hvor flagermusene bor, siger Jonas Jørgensen.
Flagermus og trafiksikkerhed
Det er dog langt fra kun flagermusene, der får glæde af den nye belysning.
Det har vist sig, at den også har en positiv sideeffekt for trafiksikkerheden og fremkommeligheden for bilister og cyklister på strækningen.
Derfor sker der blandt andet forbedringer ved de trafikale knudepunkter, og hvor cyklister krydser vejen.
Ved de områder bliver der anvendt varmt, hvidt lys og armaturer på højere master, så cyklisterne får en bedre synlighed end tidligere
Klimavenlighed
Udover at gavne trafiksikkerheden og forholdene for flagermusene, så er der også en klimagevinst at hente ved at skifte de cirka 5000 armaturer.
Ifølge Gladsaxe Kommune reducerer man årligt CO2 forbrug på 58 procent, hvilket svarer til 255 tons CO2/året, mens man også reducerer det årlige kilowatt-forbrug med 58 procent, hvilket svarer til 1.204.000 kWh/år.
Pengene kommer ind igen
Til TV 2 Lorry oplyser kommunen, at det forventes, at investeringen har tjent sig selv ind i løbet af ni til ti år.
Ved Frederiksborgvej er der registreret syv arter flagermus. Ingen af de syv arter er vurderet truet eller rødlistet.
Men især for dværgflagermusen, som er den mest almindelige art i området, og den langhåret flagermus er der størst risiko for negativ indflydelse fra veje.