Klar til at smide Jellingstenene ud
Ved tre workshops med historielærere og studerende har en lektor meget konkret testet viljen til at skrotte symboler, der måske kan krænke nogle
Citathistorie: Kristeligt Dagblad
En gruppe historielærere samlet til en historiefaglig workshop i Jelling i efteråret 2021 fik som debatoplæg en model af Jellingstenene og Jellingbægeret sat foran sig og stillet spørgsmålet, om de var parate til at smide det i skraldespanden.
Ikke bare genstandene som kopier, men som symbol på de nationale klenodier, de forestiller.
Det var der flere af dem, der var.
Ikke længe efter blev seancen gentaget blandt andre historielærere i Roskilde, og i februar i år også med et hold lærerstuderende.
I alle tre situationer blev kulturarven smidt ud.
Fokus på strømninger
Det fortæller Jens Flemming Pietras, lektor i historie ved professionshøjskolen Absalon i Roskilde og også tilknyttet Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling i Jelling, som har beskrevet sit eksperiment, som fandt sted i forbindelse med arrangementet ”Historielærernes dag”, i den seneste udgave af det historiedidaktiske tidsskrift Radar.
”Jeg ville sætte fokus på de identitetspolitiske strømninger, som sætter en stor del af dagsordenen lige nu, og som let ender i, at det er følelser, der råder, og ikke fornuft og forstand. Blandt kursisterne var der flere, der argumenterede for, at det er legitimt at ødelægge kulturarv,” fortæller Jens Flemming Pietras og tilføjer:
”Nogle tog hele seancen som det rene sjov, men der var også én, der udtrykte, at det er forfærdeligt, at Jellingstenen er afbildet i vores pas. Én argumenterede for, at vi lever i et multikulturelt samfund, at alle skal have lov at være her, og at det vil være bedre for det muslimske mindretals følelser at skrotte Jellingstenen.”