Kirkeministeriet undersøger Jehovas Vidner

Efter artikler i Ekstra Bladet om en såkaldt ældstehåndbog forlanger minister nu svar fra Jehovas Vidner

Offentliggjort Sidst opdateret

Tilsynssag mod Jehovas Vidner i Danmark

By-, Land- og Kirkeministeriet har indledt en tilsynssag mod Jehovas Vidner efter artikler i Ekstra Bladet om håndtering af sager som pædofili uden at inddrage myndighederne.

Jehovas Vidner, anerkendt siden 1970, risikerer at miste deres anerkendelse hvis de overtræder dansk lovgivning, herunder krav om anmeldelse af visse kriminelle handlinger.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

By-, Land- og Kirkeministeriet har indledt en tilsynssag mod Jehovas Vidner i Danmark efter en række artikler i Ekstra Bladet.

Det oplyser ministeriet til Kristeligt Dagblad.

I et skriftligt svar til Ritzau siger kirkeminister Morten Dahlin (V), at trossamfundet er "blevet bedt om at forholde sig til de konkrete oplysninger, ligesom ministeriet har udbedt sig den omtalte ældste-bog".

Vil klare det selv

Den såkaldte ældstehåndbog har Ekstra Bladet beskrevet, efter avisen har fået fat i et eksemplar af håndbogen fra april. Den indeholder regler for, hvordan de ældste i menigheden skal håndtere forskellige sager om eksempelvis pædofili, pornografi, drab og utroskab.

I håndbogen nævnes det ikke, at man skal gå til myndighederne i sådanne sager. I stedet står der, at de ældste skal kontakte "den interne juridiske afdeling" i Jehovas Vidner, skriver Ekstra Bladet.

- Gælder også dem

Det lyder dog også, at man bør anmelde forhold som pædofili, da der er lande, hvor det er ulovligt.

Kirkeminister Morten Dahlin (V) og Kirkeministeriet har sat Jehovas Vidner under tilsyn efter en række artikler i Ekstra Bladet. (Arkivfoto).

Morten Dahlin påpeger, at det danske retssystem "selvfølgelig også gælder for anerkendte trossamfund".

- Jeg har derfor en klar forventning om, at hvis man gerne vil være et anerkendt trossamfund her i Danmark og dermed få fordelene ved de privilegier, der følger med anerkendelsen, så følger man også de regler og love, der gælder i Danmark.

Kan trækkes tilbage

- Jeg har derfor en klar forventning om, at man i tilfælde af lovovertrædelser tager fat i de relevante myndigheder, siger han.

Som et anerkendt trossamfund i Danmark må trossamfundet "ikke opfordre eller foretage noget, der strider imod dansk lovgivning", fremgår det af trossamfundsloven.

Overtrædes denne betingelse, kan anerkendelsen tilbagekaldes af By-, Land- og Kirkeministeriet.

Fører løbende tilsyn

Ministeriet oplyser, at det løbende fører tilsyn med de anerkendte trossamfund i Danmark.

- Hvis ministeriet bliver opmærksom på, at et trossamfund ikke længere lever op til kravene for anerkendelse, vil ministeriet påbegynde et tilsyn med henblik på at vurdere, om trossamfundet fortsat kan være anerkendt, lyder det.

I et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad siger talsmand for Jehovas Vidners informationsafdeling i Skandinavien Jørgen Pedersen, at "de ældste ikke har myndighed til at håndhæve landets love".

Anerkendt siden 1970

- Menigheden vil på ingen måde hindre, at en anklage om børnemisbrug bliver anmeldt til myndighederne. Og selv hvis de ældste ikke har juridisk pligt til at indberette en anklage til myndighederne, vil Jehovas Vidners afdelingskontor fortælle de ældste, at de skal anmelde sagen, hvis en mindreårig stadig er i fare for at blive misbrugt, eller hvis der er en anden gyldig grund, skriver Jørgen Pedersen til avisen.

Han siger videre, at de ældste i menigheden kun afgør, om en person kan forblive i Jehovas Vidner ved en straffesag.

Jehovas Vidner har været et anerkendt trossamfund i Danmark siden 1970 og har skandinavisk afdelingskontor i Holbæk.

Powered by Labrador CMS