Kaos i daginstitutioner
Forældreorganisation stiller sig kritisk over for udsigten til flere ukendte ansigter for børnene i daginstitutionerne
Citathistorie: TV2 Lorry
Daginstitutionerne i Københavns Kommune har så svært ved at få vagtplanerne til at hænge sammen, at de nu tager en nødplan i brug.
Det skriver TV 2 Lorry.
Den udbredte coronasmitte har nemlig sendt et højt antal af kommunens pædagoger og pædagogmedhjælpere hjem i isolation.
Og det betyder, at kommunen nu i samarbejde med faglige organisationer gør klar til at indsætte administrativt personale og akademikere til børnepasning i daginstitutionerne for at sikre, at der er nok voksne til stede.
- Vores personale er ved at knække sammen. Hvis ikke de får hjælp, og vi samtidig skal holde åbent, så er vi nødt til at afprøve alt, siger Britt Petersen, der er formand for LFS – Landsforeningen for Socialpædagoger, til TV 2 Lorry.
-Situationen forværret
En institutionsleder skriver onsdag via AULA til forældrene i en institution, at ”situationen er yderligere forværret”, og at der blot er meget få medarbejdere på arbejde.
- Der er flere stuer, hvor der ikke er nogle faste personaler og stuer, hvor der kun er ét fast personale til stede, lyder beskeden.
Det vidnesbyrd fra en presset hverdag i en københavnsk daginstitution kan formanden for KFO, Københavns Forældre Organisation, snildt genkende.
- Lige nu vil jeg betegne situationen som meget presset, siger Maja Hvidtfeldt Håkansson.
Bør helt lukke
Hun ser hellere at pressede daginstitutioner helt lukker i stedet for, at børnene bliver passet af fremmede.
- Det sender aben videre til os som forældre. Så kan vi få ondt i maven og gå videre til vores arbejdsgivere og sige ’åh, jeg havde sådan en dårlig fornemmelse i maven i dag, da jeg afleverede mine børn, og nu kan jeg ikke rigtig arbejde’. Det er ikke fair, siger hun.
Den seneste opgørelse over andelen af smittede medarbejdere i kommunale dagtilbud viser, at i 9 procent af kommunens dagtilbud er 15 til 30 procent af medarbejderne smittede. I 7 procent er mere end 30 procent af personalet hjemsendt.
Alligevel mener den ansvarlige borgmester, at kommunen stadig leverer den ydelse, som forældrene betaler for.
- Som kommune sørger vi for, at tilbuddene er åbne, og at det er trygt at sende børnene af sted. Men det er megafrustrerende, at der corona, siger Jakob Næsager (K), børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune.
Vil du være tryg ved at aflevere dine børn i en daginstitution på en stue, hvor der er ikke er én eneste af pædagogerne, som dine børn kender?
- Jeg ville da helst være fri for coronaen. Og det er et topmål for mig som børneborgmester, at der altid er kendte voksne. Derfor arbejder vi på, at der altid skal være kendte voksne i institutionerne. Hvis der er mange syge, henter vi kvalificeret personale fra andre institutioner, så der kan leveres en tryg hverdag for børnene, siger fagborgmesteren.
Vil hellere have lukning
Københavns Forældre Organisation, KFO, mener dog, at det skal være lettere at trække i nødbremsen og lukke institutionen helt, hvis ikke børnene kan blive passet på ”en betryggende måde” af pædagoger, de kender.
- Hvis det ikke er forsvarligt at have mine børn i en institution, så vil jeg hellere have, at institutionen lukker i stedet for at lade det være op til mig at vurdere, om jeg synes, det er forsvarligt eller ej at sende mine børn derhen, siger Maja Hvidtfeldt Håkansson, formand i KFO.
Københavns Kommune er langt fra den eneste, der har store problemer med at få vagtplanerne til at gå op.
I Egedal forsøger kommunen at løse problemet ved at rekruttere pensionister og seniorer til daginstitutionerne, mens Frederikssund Kommune har iværksat et tiltag, hvor man kan sende en sms direkte til borgmesteren, hvis man som ledig ønsker at indgå i et vikarteam på daginstitutionsområdet.
I Hillerød Kommune har man endda fået tilladelse fra Børne- og Undervisningsministeriet til at begrænse åbningstiderne i dagtilbud i særlige tilfælde som følge af corona blandt personalet.